Dobrovoljcima 16.000 evra za ležanje u krevetu

06/04/2017 11:57

Dobrovoljcima 16.000 evra za ležanje u krevetu

Kako vam se čini posao na kom je vaša najvažnija obaveza da ležite? Naravno, za to biste bili dobro plaćeni – čak 16.000 evra. Da li biste pristali na to? Evo o čemu je reč!

Francuski Institut za svemirsku medicinu i fiziologiju (MEDES) raspisao je konkurs za dobrovoljce koji bi 60 dana proveli u krevetu ne radeći nikakav posao.

Potrebno je da dobrovoljci u krevetu provedu predviđenih 60 dana i da se od njega ne odvajaju nikad – čak ni prilikom obavljanja fizioloških potreba.

Za ovaj “rad” idealni kandidati bi bili muškarci starosti od 24 do 45 godina koji ne puše, nemaju alergije i imaju maksimalni indeks telesne mase između 22 i 27, koji bi bili plaćeni 16.000 evra.

Dobrovoljci bi učestvovali u istraživanju MEDES-a koje se bavi efektima mikrogravitacije na telo astronauta. Odabrani kandidati za ovo istraživanje (njih 24) bi trebalo da jedu, piju, kupaju se i obavljaju fiziološke potrebe iz kreveta!

astronaut

“Pravilo je da svakog trenutka najmanje jedno rame mora biti u kontaktu sa krevetom ili okvirom”, kaže koordinator eksperimenta dr Arno Bek i dodaje da je ideja studije da reprodukuje bestežinsko stanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Pre nego što počnu svoj dvomesečni “posao”, dobrovoljci će provesti dve nedelje na intenzibnim fiziološkim testovima i merenjima kako bi se detaljnije i sa boljim rezultatima moglo sprovesti željeno istraživanje.

Kandidati će 60 dana ležati u krevetu sa glavom spištenom za oko šest stepeni, a nakon završetka eksperimenta učesnici će provesti još dve nedelje na institutu u Tuluzu gde će proći kroz program oporavka i kroz još jednu etapu testiranja koja će naučnicima dati tražene informacije, odnosno pokazatelje negativnih efekata produženog bestežinskog stanja na ljudsko telo.

“U određenim uslovima kardiovaskularni sistem je pogođen i nije u stanju da napravi isti napor kao i pre eksperimenta. Vidimo čak i tendenciju pada pritiska i vrtoglavice”, kaže Bek.

On je rekao i da će, kao i astronauti u svemiru, i učesnici eksperimenta patiti od gubitka mišića u donjem delu tela, opadanja gustine kostiju i poteškoća u stajanju, što je negativna strana ovog posla iz snova.

06/04/2017 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments