Namirnice za bolju radnu memoriju

02/07/2021 15:06

Namirnice za bolju radnu memoriju

Zamor ili samo dekocentrisanost, posebno na poslu, mogu da iziskuju dodatne napore kako bi se savladale obaveze. Kako bi se bolje fokusirali na posao koji treba da obavimo, možemo telu, pogotovo mozgu, pomoći, ako konzumiramo određene namirnice.

Iako kontraverzna namirnica u poslednje vreme sve je više studija koje idu u prilog kafi. Manje količine pića koje sadrže kofein podstiču moždane vijuge. Međutim, preterivanjem sa ovim pićima možemo telo dovesti u stanje teskobe ili izazvati glavobolje. Alternativa za kafu mogu biti zeleni ili crni čaj. Jednako učinkovita je i crna čokolada.

Od mesa preporučuje se riba. Stručnjaci savetuju da za ručak konzumirate ovu namirnicu, a koja je sjajna i kada se radi o spuštanju krvnog pritiska. Zahvaljujući tom svojstvu, riba poboljšava zdravlje srca, te može da spreči infarkt, Alchajmerovu bolest i artritis. Riba obiluje omega-3 masnim kiselinama, te je izvrsna za zdravlje mozga, a utiče i na kvalitet memorije.

Orašasti plodovi doprinose boljoj koncentraciji, a među njima najznačajniji su bademi. Uz ove plodove sjajno se uklapa i bobičasto voće. Odlično je i kao užina, a može biti i dezert. Od svih, stručnjaci, izdvajaju borovnice.

možda vas zanima i Kako izgleda ishrana po bioritmu?

Kurkumin glavni sastojak , istog naziva, poboljša rad mozga i to tako što povećava neurotrofni moždani faktor (BDNF). Upravo je on odgovoran za funkcije mozga, a ako ga u organizmu ima manje može doći do pojave depresije, a pojedine studije ga vezuju i za pojavu Alchajmerove bolesti. Kurkumu možete dodavati namirnicama, čajevima ili sosevima.

Suplementi za mozak

Određeni dodaci ishrani mogu doprineti poboljšanju kongnitivnih sposobnosti kod zdravih osoba i to su ginko biloba, ženšen, flavonoidi, omega-3, tirozin i prebiotici. Kako navodi stručna štampa među boljima je aminokiselina tirozin, koji se koristi za ublažavanje stresa, a koji je odgovoran za umanjene sposobnosti kao što su kognitivne i psihomotorne.

Takođe, preporučuje se i L-teanin i to kao sredstvo protiv anksioznosti. Ova aminokiselina se nalazi u zelenom čaju. Jednako dobro utiče i kada su u pitanju stres i osećaj teskobe, odlično ih umanjuje, a utiče i na kvalitet sna. Pojedina istraživanja su dokazala da relativno brzo daje efekte nakon konzumiranja.

Istraživači iz Londona, koji su svoju studiju objavili u časopisu “Nutritional Neuroscience” , bavili su se uticajem kombinacije bakope, ženšena i ekstrakta kafe na ljudski organizam. U zaključku se navodi, da oni koji su trošili ovu mešavinu postigli su bolju radnu memoriju, od test grupe koja je dobijala placebo.

02/07/2021 15:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments