Danska: Otvara se prva neutralna crkva

14/09/2016 09:56

Danska: Otvara se prva neutralna crkva

U glavnom gradu Danske, Kopenhagen, uskoro će biti otvorena prva verski neutralna institucija koja će biti otvorena za sve.

Naime, ova “crkva” će omogućiti i vernicima i onima koji to nisu da praznuju i obeležavaju različite rituale i važne trentku u svom životu.

Kako bi bila izgrađena ova institucija, za koju ideja postoji od 2009. godine, gradska uprava Kopenhagena je spremna da izdvoji oko 800.000 dolara.

Prema predlogu koji je razradila grupa “Svendborg arhitekte”, magacini pogrebnih urni na groblju Bispebjerg, koji se ne koriste, biće pretvoreni u verski neutralna svetilišta i u njima neće biti nikakvog verskog obeležja, a zasnivaće se na tri vrednosti – dostojanstvo, svečanost i neutralnost.

“Tako nešto ne postoji nigde na svetu i sa takvim mestom Danska će postati zemlja raznolikosti. Umesto fokusiranja na različitosti, želimo da se fokusiramo na ono što nam je zajedničko, a to je da ljudi u svim kulturama imaju potrebu da obeleže značajne prekretnice u svom životu”, rekla je Ana Balk Miler, portparolka Asocijacije Ceremonirum.

Izvor: 021, agencije

14/09/2016 09:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments