Zabranjeni strani programi, a uvedene pametne uniforme

17/05/2021 14:38

Zabranjeni strani programi, a uvedene pametne uniforme

Kineska vlada usvojila je Zakon o promociji privatnog obrazovanja kojim se zabranjuju strani nastavni programi od vrtića do devetog razreda. Ovim pravnim aktom, koji stupa na snagu 1. septembra, zabranjuje se “strano vlasništvo nad bilo kojom privatnom školom sa devet razreda”. Kako prenosi Rojters, ovo je poslednja mera u nizu namenjena pooštravanju kontrole obrazovnom sektoru u toj zemlji.

Inače, kako se navodi novim zakonom članovi upravnih odbora ili drugog organa zaduženog za donošenje odluka, u privatnoj školi sa devet razreda, moraju biti kineski državljani, ali i predstavnici kineskih regulatora. Trenutno u privratnim školama, sa devet razreda, nastava se održava u skladu s domaćim i stranim nastavnim programima.

Sistem obrazovanja

Inače u Kini su javne škole elitne i finansira ih država, dok su privatne opisane kao one sa lošijim uslovima za rad. Prema pojedinim izveštajima, u učionicama je oko 50 učenika, koji se uglavnom žale na veliki broj udžbenika, od kojih većinu nikada ne otvore.

možda vas zanima i: Zašto je jedinstven školski sistem u Japanu?

Vannastavne aktivnosti su u Kini osnovna karakteristika obrazovnog sistema, kao i učenički i studentski domovi. Obavezno obrazovanje traje devet godina, nakon čega sledi srednjoškolsko u trajanju od tri godine. U školski program je, kao predmet, uključena politika koja propagira vladajuće komunističke ideologije. Đaci su u obavezi da nose uniforme, pločice sa imenima i određene frizure.

Svakog jutra svi učenici praktikuju “radio-gimnastiku”. Naime, u svim osnovnim i srednjim školama u određeno vreme učenici izlaze na dvorište ili u fiskulturne sale i uz instrukcije preko zvučnika rade vežbe, koje mogu biti i aktuelni plesovi kineskih umetnika.

Srednjoškolci u Kini ocenjuju da im je gradivo teško i obimno, da su pripreme za upis na fakultet naporne, a što znači da imaju vrlo malo slobodnog vremena. Sve to zajedno za posledicu ima lošije rezultate na prvoj godini fakulteta, jer brucoši žele malo i da predahnu od obaveza.

pročitajte i: Država kontroliše rađanje i određuje frizure

Za razliku od Srbije, u Kini su učenici u školama od 8 ujutro do 5 popodne. Već se u drugom razredu srednje škole opredeljuju za jedan od dva smera koji će pohađati. Time se orijentišu da više uče prirodne (fizika, hemija, biologija) ili društvene nauke (istorija, geografija, politikologija), s tim što se na oba smera, kao glavni predmeti, uče matematika, kineski i jedan strani jezik.

Politika kao obavezni predmet

Takođe, iako nije zvanično obavezno, članstvo u organizaciji Mladi pioniri Kine, preporučuje se. Tako su gotovo sva deca sa crvenom maramom sve vreme školovanja u toku ranog osnovnoškolskog obrazovanja. Ta marama je oznaka pripadnosti. A u nižim razredima srednje škole, oko 14 godine žvota, učenici mogu podneti zahtev za pristupanje podmlatku Komunističke partije Kine, a ono kasnije omogućava članstvo u partiji. U istoj dobi obavezna je i jednonedeljna vojna obuka, a koja na fakultetima traje tri nedelje.

“Pametne” uniforme

Preko 10 obrazovnih institucija uvelo je svojim učenicima obavezu nošenja “pametnih” uniformi. Naime, radi se o odeća koja dolazi s ugrađenim čipovima. Čipovi prate lokaciju svakog učenika, a senzori beleže kada je koji učenik došao u školu ili je napustio. Informaciju o tome automatski dobivaju njegovi učitelji i roditelji, a u slučaju da učenik bez dozvole otišao iz škole, uniforma šalje signal i automatski se pokreće alarm.

17/05/2021 14:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments