Na današnji dan pre 48 godina umro je Volt Dizni

15/12/2014 15:56

Na današnji dan pre 48 godina umro je Volt Dizni

Volt Dizni – tvorac crtanog filma, filmski animator i producent, autor stripova, dobitnik 29 Oskara – umro je na danađnji dan, 15. decembra 1966. godine sa 65 godina.

volt-dizni-miki-maus

Miki Maus ove godine napunio 68 godina

Koliko je bio značajan njegov rad pokazuje to što bajke kao što su Pepeljuga, Petar Pan, Piokio, Paja Patak, Tri praseta, Alisa u zemlji čuda, Bambi i drugi, i dalje predstavljaju deo odrastanja svih mališana. Popularnost Volta Diznija danas pokazuje posećenost zabavnog parka – Diznilenda, koji u Parizu ima duplo više posetilaca od Mona Lize u muzeju Luvr.

Miki Maus ne bi postojao bez Diznija, a Dizni ne bi ostao upamćen da nije osmislio lik nezaboravnog miša. Čak i posle 86 godina, koliko je ove godine Miki Maus napunio, njegova slava ne jenjava.

2013. godine je na aukciji u Los Anđelesu prodat jedan od najranijih Diznijevih palakata sa Miki Mausom za 100.000 dolara što pokazuje da i posle skoro 50 godina od smrti rad Volta Diznija nema premca. Njegov život i delo i dalje su zanimljivi svima, a samo na pet minuta od mosta “Golden Gejt” u San Francisku postoji Porodični muzej Volta Diznija gde ambijent i sadržaj svim posetiocima mogu približiti život najpoznatijeg tvorca crtanih filmova.

 

diznijevi-junaci

Najpoznatiji Diznijevi junaci

Ko je i kakav je bio tvorac najlepših crtanih filmova?

Volt Dizni je rođen 5. decembra 1901. godine u Čikagu kao četvrto od petoro dece. Njegov otac, Elajas Dizni, bio je stočar i voćar iz Misurija sa irsko-kanadskim poreklo, dok se njegova majka sa svojim porodicom doselila iz Nemačke.

Kao autor najlepših bajki koje su obeležile detinjstvo mnogima širom sveta, Dizni bi morao biti ljubazan čovek blage naravi. Međutim, njegova priroda bila je sasvim suprotna tome. Zapamćen je kao rasista, šovinsta, antisemista. Njegovi pomoćnici mogli su biti samo muškarci, a žene koje su mogle samo da boje slike koje im on da, morale su imati ispod 30 godina i čim bi napunile toliko godina dobijale su otkaz.

Disney Brothers Studio” osnovao je Dizni sa svojim ujakom i bratom, ali ga je kasnije preimenovao u “Walt Disney Studio” koji i dalje radi i predstavlja jednu od najuspešnijih u proizvodnji filmova u čitavom svetu.

15/12/2014 15:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments