Najveći kompleks hramova u Aziji – Angkor

18/10/2020 14:34

Najveći kompleks hramova u Aziji – Angkor

Kada je francuski istraživač Erin Muo otkrio ovu neverovatnu građevinu 1858. godine, opijen zanosom i lepotom, uporno je poredio sa Solomonovim hramom i pisao kako je zasenila sve do sad otkrivene velelepnosti građevina stare Grčke i Rima. Tvorca građevine nazivao bi Mikelanđelom onog doba.

Daljim istraživanjem je otkriveno da je Angkor Vat ustvari nije zasebna građevina , već deo ogromnog kompleksa hramova i palata, nazvanog Angkor, koji su građeni od 800. do 1200. godine na površini od skoro 80 kvadratnih kilometara. Gradili su ih Kmeri, narod koji je na vrhuncu svoje moći živeo u današnjoj Kambodži, ali i na određenim delovima Tajlanda, Laosa, Burme i Vijetnama. Vladar Kmera imao je status boga- kralja, tako da je većina hramova pretstavljala palate njegovog kulta, nepristupačne običnom narodu. 

U hronologiji nastanka kompleksa Angkor najpre se pominje hram Baboun, piramidalna građevina sagrađena oko 1050. godine, koja je kasnije uključena u sklop kompleksa Angkor tom. Kompleks hrama Angkor vat nastao je tokom vladavine Surjavarmana Drugog (113- 1146) kao religiozno središte hinduističkih Kmera posvećeno bogu Višnu, koje je simbolizovalo centar univerzuma. Okružena četvorougaonim zidom dužine 1000m i širine 800 metara, ova zapanjujuća građevina ukrašena je sa pet tornjeva. U njenoj unutrašnjosti sagrađen je nepregledni splet hodnika i terasa sa velikim brojem skulptura, koje su krasile dom boga- kralja i hinduističkih bogova. Običnom narodu bila je dostupna samo najniža galerija, okićena slikama iz svetih predanja. 

Kompleks hrama Angkor Tom nastao je nekoliko decenija nakon Angkor Vata za vreme vladavine kralja Jajavarmana Sedmog (1181- 1220). Kako je kralj bio budista, to je „državni hram“ Bajon u okviru AngkorTom bio posvećen Budi. Angkor Tom je pored religijske uloge istovremeno predstavljao simbol kraljeve snage. U tu svrhu izgrađena su čak 52 četvorougaona tornja, ukrašena sa 2.5 metara visokim glavama okrenutim na sve četiri strane sveta.

Angkor je najveći kompleks hramova u Aziji, koji pored Angkor Vata  i Ankgor Toma obuhvata na stotine drugih hramova u prašumi Kambodže. Pretpostavlja se da je na vrhuncu svoje moći brojao više od milion stanovnika, te da je bio veći i od Rima. Kmeri su 1432. godine napustili ovaj grad hramova a objašnjenje za to je i dan danas nepoznato. Nagađase da je nestanak vode razlog odlaska stanovnika, opet se priča i da su bolesti kao i neplodna zemlja koja je prestala da rađa moguć razlog pustoši. Ovo je ostala još jedna od drevnih tajni. 

18/10/2020 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments