Kada je nastao broj “0”?

14/05/2018 12:52

Kada je nastao broj “0”?

Broj “0”, njegovo značenje i nastanak predstavljaju pravu misteriju. Naučnici su godinama posmatrali ovaj broj kao izum arapskih matematičara. Ipak, mnogi veruju da se ovaj broj prvi put pojavljuje na području Evrope.

Zahvaljujući određenoj metodi karbonskog datiranja ustanovljeno je da drevni indijski rukopis sadrži ovaj broj, odnosno u pitanju je najranije zabeleženi spis koji sadrži primer nule. Naime, otkriveno je da ovaj indijski rukopis, Bakšali, datira iz III veka.

Rukompi Baškali čuva se u Oksfordu i sadrži najstariji prikaz nule. Ričard Ovenden, iz biblioteke Bodleana ovog Univerziteta, navodi da je u pitanju otkriće od ključnog značaja u istoriji matematike. U rukopisu Bakšali može se videti razvoj nule od tačke do simbola kakav danas poznajemo.

Mnoge drevne kulture, poput Maja, Vavilonsa, koristili su nulu, dok je tačka iz ovog starog indijskog rukopisa, razvijena u pravi simbol.

Pre metode karbonskim datiranjem, smtralo se da rukopis Bakšali datira iz VIII ili XII veka. Ovaj rukopis otrkio je 1881. godine, farmer u selu Bakšali – u pitanju je područje današnjeg Pakistana. Od 1902. godine, ovaj drevni spis nalazi se u Biblioteci Bodleana.

Kada je nula počela da se upotrebljava?

Pojedini istraživači smatrali su da simbol nule potiče iz Mesopotamije, a drugi da su je prvi osmislili drevni narodi Maje i da su koristili u svom kalendaru.

U pitanju je pravi enigmatični broj, koji u sebi nosi razna značenja, od filozofski i matematičkih do onih mističnih.

U tekstu “O poreklu arapskih brojeva”, Žorž Kade dokazao je da je nula istočnjački izum. Francuski arheolog je svoju studiju zasnovao na kamenoj ploči K-127, koja je oktkirvena u Kambodži.

Ploča potiče iz vremena oko 683. godine pre nove ere, dva veka pre prve arapske države. Ovo dokazuje da nula nije izum arapskih matematičara.

Zahvaljujući nuli, omogućena je algebarska definicija negativih brojeva i razvoj matematičkog numeričkog sistema. Da nema nule, čovečanstvo bi verovatno ostalo zaglavljeno u Srednjem veku.

Neobična svojstva ovog broja uvek će biti interesantna i zapanjujuća. Broj nula istovremeno je pozitivan i negativan celi broj, dok isto tako to i nije. Ukoliko nulu dodate ili oduzmete broju, dobićete isti broj.

Broj nula nije osmišljen, već je otrkiven. Nove informacije i podaci o pojavi ovog broja su od velikog značaja za polje matematike i njenu istoriju.

14/05/2018 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments