HIV virus izlečen kod još jednog pacijenta?

07/03/2019 13:50

HIV virus izlečen kod još jednog pacijenta?

Pre dvanaest godina, jedna osoba bila je funkcionalno izlečena od HIV-a, preko transfuzije ćelija. Na žalost, ova uspeh pokazao se teškim za ponoviti.

Međutim, druga osoba, nakon 18 meseci sličnog tretmana, nema u svojoj krvi ovaj virus, što daje nadu naučnicima da bi se HIV uskoro mogao potpuno izlečiti.

Pronađen lek za HIV?

Ovakav pristup lečenju osmišljen je 2007. godine. Tada, Timoti Rej Braun je funkcionalno izlečen od infekcije HIV-a s kojom je prethodno živeo najmanje 13 godina. Tada, Braunu su presađene stem ćelije ( Izvorne, klicine ili matična ćelije).

Sličnim načinom, jedan Britanac uspešno je izlečen. Međutim, transplantacija stem ćelija ne samo da je skupa, već je i opasna, jer podrazumeva rušenje imunog sistema kako bi se sprečilo da ove ćelije telo prihvati kao strane.

Prvobitni oblik HIV virusa pojavio u Africi u periodu između 1884. i 1924. godine.[ Analizirajući izmet šimpanzi, zaključeno je da je virus sa njih prešao na čoveka u jugoistočnom delu države Kamerun, približno oko 1908. godine.

Epidemija je počela da se širi 1980-ih godina, a od tada, naučnici traže HIV. Od ove bolesti trenutno pati 37 miliona ljudi širom sveta.

07/03/2019 13:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments