Grad pingvina u Južnoj Africi

12/06/2022 12:24

Grad pingvina u Južnoj Africi

Plaža Boulders u Simon’s Town (Simnovog grada), a blizu Kejptauna, u Južnoj Africi ima u svojoj turističkoj ponudi imaju i pingvine. Naime, ovaj grad krase drevne granitne gromada, koji ga štite od vetra i velikih talasa, plažu koja je besprekorno čista i sigurna i deo je zaštićenog područja Nacionalnog parka Table Mountain.

Mekani beli pesak i topla voda svake godine privuku oko 60. 000 posetilaca, kojima su ustvari, najzanimljiviji lokalni stanovnici – afrički pingvini. Kolonije ovih pingvina se mogu videti sve od južne Namibije pa do južnoafričke obale do Port Elizabete. Međutim gotovo se samo na plaži Boulders sa ovim pticama može i družiti.

pročitajte još i: Beo – zoo vrt bogatiji za još jednu bebu

Pingvini su prvi put došli na ovo mesto 1983. godine sa ostrva Dier. Pošto su imali dosta hrane, kolonije su brzo napredovale. Međutim, od tada do danas komercijalni ribolov, zagađenje mora i uništavanje staništa učinili su da pingvina sve manje ima. Davne, 1910. godine procenjeno je da postoji približno milion i po miliona afričkih pingvina, a vek kasnije klasifikovani su kao ugrožena vrsta. Kako bi spasili vrstu, stručnjaci u tom delu sveta rade sve kako bi ih očuvali, te su do sada uspeli da povećaju koloniju Boulders na preko 3.000 ptica.

Da bi ste videli pingvine najbolje je Južnu Afriku posetiti leti. Tada su najaktivniji i mogu se naći i u samom gradu, gde se neretko i gnezde. Oni su tu i između septembra i oktobra, ali tada uglavnom love pa ih je na plaži manje. Nadležni savetuju da je u januaru lep prizor, jer se tada maloletne ptice mitare na plaži.

O nesvakidašnjem prizoru snimljena je i dokumentarna serija, koja se emituje od srede, 16. juna. Naime, preslatke zvezde Netflikovog dokumentarca u toplih pola godine imaju zadatak da pronađu partnera, naprave bebe i da ne izumru. Serija ima osam epizoda i glavni junaci su afrički pingvini koji prolaze kroz razne muke ne bi li preživeli i odhranili potomke.

U blizini Kejptauna svakog leta pingvini zauzimaju plaže, ulice, ali i parkirališta u potrazi za razmnožavanjem, dovodeći grad u skoro mirovanje svojim često urnebesnim ludorijama, jer izazivaju gužve u saobraćaju, prolaze kroz piknike i stvaraju opštu haos. Interesantno kako je produkcija prikazala život ovih lepotana u godini pandemije korona virusa, jednako je sjajna naracija i sami opisi, kojima se gledaocu olakšava da shvati koje su to muke pingvinskog života.

Zvezde serije su parovi, oni dugovečniji, ali i tek zavetovani, tinejdžer autsajder i banda sa parkinga. Inače, afrički pingvini su poznati i kao Jackass pingvini, jer proizvode zvuk sličan magarcu koji njače. Hrane se sitnom ribom, poput inćuna i sardina, lignjama i rakovima.

12/06/2022 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments