Na današnji dan rođen Staljin

21/12/2016 09:23

Na današnji dan rođen Staljin

Na današnji dan, 21. decembra 1879. godine, prema zvaničnim dokumentima, rođen je vođa Sovjetskog saveza, Josif Visarionovič Džugašvili Staljin.

josif staljinIako je rođen 18. decembra, zvanično se kao njegov datum rođenja uzima 21. decembar. Odrastao je u malom selu Gori u Gruziji, gde je zbog krhkog zdravlja, ožiljcima po licu od boginja i blago deformisane leve ruke često maltretiran od strane druge dece.

Upravo zbog osećaja inferiornosti u detinjstvu, Staljin je težio kao poštovanju i veličini, što je za života itekako uspeo da dostigne.

Njegova majka je želela da on postane sveštenik, zbog čega ga je poslala u crkvu da se školuje. Zbog toga što je bio veoma dobar đak, crkva mu je dodeli stipendiju za dalje školovanje na u Tiflis, gde je otišao 1894. godine.

Godinu dana nakon što je stigao u Tiflis došao je u kontakt sa tajnom organizacijom koja je podržavala nezavisnost Gruzije. Ubrzo im se priklonio i počeo da uči o delima Karla Marksa i Vladimira Lenjina, da bi zvanično član ove organizacije posao 1898. godine.

Ubrzo je Josif napustio školu, a nagađa se da li je razlog bio finansijske prirode ili je zbog svog ponašanja i iznošenja svojih političkih stavova (protiv cara Nikolaja II) bio izbačen.

Iako je prekinuo školovanje, Josif je odlučio da u Tiflisu ostane i posveti se revolucionarnom pokretu da bi 1901. godine postao član Socijal-demokratske radničke partije.

Prvi put je uhapšen 1902. godine zbog toga što je organizovao štrajk radnika u Sibiru. To je samo prvo u nizu hapšenja koje je doživeo tokom Ruske revolucije.

Više o životu i političkoj karijeri Staljina, kao i načinu na koji je dobio ovaj nadimak, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

21/12/2016 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments