Kako strah može da ubije?

03/12/2021 10:01

Kako strah može da ubije?

“Vudu smrt” naziv je naučnog rada Voltera Kenona, fiziologa i istraživača sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, koji je objavljen 1942. godine.

Kenon je tvrdio da istorijski podaci o natprirodnim smrtnim slučajevima, uključujući i one uzrokovane vudu kletvama, uopšte nisu natprirodne.

Smrt uzrokovana strahom

Naime, Kenon je smatrao da je itekako moguće da žrtva premine od sopstvenog straha.

Naučnik je skovao frazu “bori se ili beži”, a reč je o konceptu koji se i danas koristi kao skraćenica za raznolikost bioloških promena, kroz koja naša tela prolaze kada su suočena sa stresnom situacijom. Jasno je imao uvid u to kako reagujemo na strah.

U naučnom radu je napisao da je strah duboko usađena i dominantna emocija, koja se može iskoreniti sa poteškoćama. Strah je povezan sa dubokim fiziološkim poremećajima koji su rasprostranjeni u organizmu, a postoje i dokazi da pojedini poremećaji mogu delovati štetno.

Kenon je, još u to vreme, znao kako strah utiče na organizam. Naime, ova emocija može izazvati poplavu hormona koji mogu dovesti telo, a posebno srce u neravnotežu, odnosno strah može dovesti osobu do toga da izbegava hranu i vodu i odvesti je u preranu smrt.

Doktorova teorija ozbiljno je shvaćena, zahvaljujući reputaciji koju je imao.

Bilo je potrebno nekoliko decenija daljih istraživanja kardiovaskularnog sistema kako bismo shvatili kako strah i stres preplavljuju celo telo.

Doktori su, tek devedesetih godina prošlog veka, otkrili da je bolest srca koja ubija i potpuno zdrave osobe, ustvari stresom indukovana kardiomiopatija, odnosno sindrom slomljenog srca.

Izvor: nationalgeographic.rs

03/12/2021 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments