Koliko bi trajalo putovanje kroz središte Zemlje?

01/06/2018 11:55

Koliko bi trajalo putovanje kroz središte Zemlje?

Da li ste se nekad zapitali koliko bi trajao pad kroz središte Zemlje? Ili, gde biste izbili, na koju tačku planete, kada biste počeli da kopate mesto na kojem stojite?

Jedan kanadski fizičar po imenu Aleksander Kloc, izračunao je vremenski period potreban da se prođe kroz samo središte Zemlje.

Put kroz Zemlju

Naučnici su se dugo bavili raznim teorijama oko putovanja kroz središte Zemlje. Jedna od teorija zastupala je tvrdnju da putovanje kroz ovaj gravitacioni tunel traje 42 minuta i 12 sekundi.

Fizičar Aleksandar Kloc izračunao je tačno vreme potrebno za ovakvo putešestvije. Naime, kada se uzme u obzir struktura Zemlje, dolazi do laganog povećanja gravitacije kako se približavate njenoj kori. Gravitacija u samom centru planete je nula.

Kako bi izračunao potrebno vreme uzeo je u obzir gustinu svih slojeva Zemlje.

Kroz središte Zemlje putovalo bi se brzinom od 8 kilometara u sekundi, što je 23 puta brže od brzine zvuka.

Gde bismo stigli?

Ukoliko bismo počeli da kopamo ka središtu Zemlje, kako bismo putovali kroz gravitacioni tunel stigli bismo, sigurno, do određene tačke. Na primer, kako je istraživanje pokazalo, ukoliko kopate tunel u Argentini, stigli biste do Kine. Ukoliko kopate iz Srbije, dolazite do beskraja južnog Pacifika, dok će oni koji kopaju u Bocvani, stići do Havaja.

01/06/2018 11:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments