Naši preci su živeli duže nego što smo pretpostavljali?

05/01/2018 13:43

Naši preci su živeli duže nego što smo pretpostavljali?

Izgleda da su moderna tehnologija i najnovija istraživanja izmenila dosadašnje razumevanje naših predaka, a samim tim i neke istorijske činjenice u koje smo verovali.

Dosad, pretpostavljalo se da su naši preci živeli veoma kratko, usled samog surovog načina života. Ipak, nova istraživanja otkrila su upravo suprotno.

Kristin Kejv, sa Australijskog Nacionalnog Univerziteta, novom metodom posmatranja zuba preminulih ljudi, uspela je da odredi tačnu starost skeleta koje je istraživala. “Prilikom određivanja starosti kod dece, kada su zubi u pitanju, posmatra se erupcija zuba ili fuzija samih kostiju. Kod odraslih osoba malo je teže odrediti tačnu dob, isključivo na osnovu zuba”, rekla je Kristin.

Ipak, Kejvova kaže da postoji mnogo dokaza koji ukazuju na to da su naši preci živeli mnogo duže nego što se pretpostavljalo. Pored same literature drevnih naroda, u kojem se spominju i starci, Kristin je istraživala zube sa anglo- saksonskih groblja širom Eseksa, Kenta i Hemšira u Velikoj Britaniji. Uz to, Kejvova se poslužila i rezultatima prethodnih istraživaja istog Univerziteta.

Kombinujući prethodna i svoja istraživanja, Kristin je došla do zaključka da su ljudi u prošlosti živeli i te kako iznad 45 godina, što je bila ranija pretpostavka. Neki od njih, u zavisnosti od kulture, klime i načina života, doživljavali su i 70. godinu života.

Ipak, Kejvova je naglasila da je u isto vreme, bio veliki mortalitet novorođenčadi, usled oskudnih izvora čiste vode i medikamenarta.

05/01/2018 13:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments