Šta krije kanadsko jezero?

07/06/2023 12:37

Šta krije kanadsko jezero?

U dubinama kanadskog jezera Minevanka krije se prava zanimljivost.

U pitanju je nekadašnje odmaralište koje se, danas, može “posetiti” isključivo pomoću ronilačke opreme.

Odmaralište na dnu jezera

Jezero Minevanka u Alberti, na prvi pogleda izgleda kao svako drugo jezero na planeti. Vegetacija koja ga okružuje bogata je zimzelenom šumom, a samo jezero prostire se na 20 kilometara, istočne strane nacionalnog parka Banf. U pitanju je destinacija za sve zaljubljenike u prirodu, ali i idealna za sportiste.

Ono što posetioci verovatno nisu znali, dok su uživali u pogledu na veličanstveno jezero, jeste tajna koju ono krije. Naime, na dnu Minevanka jezera nalazi se grad.

Turističko naselje poznato kao Minevanka Landing izgrađeno je krajem 19. veka. Činile su ga četiri avenije, tri ulice, hoteli, restorani i nekoliko kuća.

Brana zapečatila sudbinu gradića

Kako bi se gradić snabdeo energijom, izgrađena je brana, 1912. godine, koja je postavljena nizvodno. Vrlo brzo je ovakva postavka brane dovela do poplave koja je prekrila celo područje. Ali i nakon ove katastrofe, gradić je polako nastavio da se razvija. Do užasne sudbine, dovela ga je izgradnja druge brane, 1941. godine.

Gradić na dnu jezera nije istrulio, iako je većina objekata izgrađena od drveta, pa se tako može i “posetiti” ali isključivo pomoću ronilačke opreme. Ovo neobično naselje, svake godine poseti oko 8000 ronilaca.

07/06/2023 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments