Značajan napredak u nivou digitalnih veština kod vaspitača, učitelja i roditelja

17/05/2019 12:37

Značajan napredak u nivou digitalnih veština kod vaspitača, učitelja i roditelja

Na konferenciji „Deca i internet – pametno od početka“ predstavljeni su rezultati projekta „Bezbedan internet za celu porodicu“ koji su pokazali da je 50 odsto učesnika (roditelja, vaspitača i učitelja) značajno napredovalo u nivou digitalnih znanja i veština.

Roditelji, vaspitači i učitelji su kroz treninge i obuke učili kako da pomognu deci uzrasta od četiri do osam godina u prvim koracima koje prave u digitalnom okruženju.

Rezultati sprovedenih aktivnosti govore o tome da su vaspitači imali najveću korist od realizacije ovog projekta, a da su zajedno sa roditeljima i učiteljima najviše naučili o zaštiti od zloupotreba u digitalnom svetu i bezbednom ponašanju dece na internetu.

Osim bezbednosti dece, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje razvoju učeničkih kompetencija za aktivno učešće u savremenom društvu koje se svakodnevno menja.

“!Svesni značaja digitalne pismenosti, definisali smo je kao jednu od ključnih kompetencija u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja”, rekla je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković.

Nedeljkovićeva je dodala da su naša obaveza i misija da omogućimo maksimalnu dobit digitalnih tehnologija za svako dete i učenika uz prevenciju svih rizika nebezbedne i nepravilne upotrebe.

Deca počinju da koriste digitalne uređaje i internet u sve ranijem dobu zato je ključna podrška deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet.

Istraživanje sprovedeno u okviru projekta ,Bezbedan internet za celu porodicu’ pokazalo je da većina roditelja, vaspitača i učitelja nema dovoljno znanja i veština da decu usmere na korišćenje digitalnih tehnologija na konstruktivan način i kako da im pomogne da budu bezbedni na internetu, objasnila je zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji Severin Leonardi.

Prema njenim rečima ovaj projekat je dobar primer kako je moguće prevazići taj jaz.

“Kod roditelja, vaspitača i učitelja koji su prošli obuke unapređeno je znanje o bezbednom korišćenju interneta, kao i o merama zaštite dece od rizika na internetu. Da bismo osigurali da su prava svakog deteta zaštićena u digitalnom svetu – moramo da nastavimo da radimo zajedno”, rekla je Leonardi.

Digitalni vodič daje doprinos zaštiti i ostvarivanju prava deteta na zaštitu od nasilja i diskriminacije, zaštitu od štetnih i neprimerenih sadržaja, zaštitu privatnosti.

“Prava deteta garantovana UN Konvencijom o pravima deteta važe i u digitalnom svetu, kao i obaveze države i odraslih da omoguće deci da ostvare i uživaju svoja prava”, podsetio je direktor Užičkog centra za prava deteta Radovan Cicvarić.

On je precizirao da se to prvenstveno odnosi na pravo deteta na zaštitu od nasilja i diskriminacije, zaštitu od štetnih i neprimerenih sadržaja, zaštitu privatnosti, ali i prava na slobodu izražavanja i dostupnost informacija koje su značajne za dečji razvoj, pravo na kvalitetno obrazovanje, igru, slobodno vreme i kulturne aktivnosti.

“Projekat ,Bezbedan internet za celu porodicu’ dao je doprinos zaštiti i ostvarivanju prava deteta kroz jačanje digitalnih kompetencija dece, roditelja, učitelja i vaspitača, razvoj saradnje i partnerstava svih relevantnih aktera i ukazujući na važnost ove teme u javnosti”, rekao je Cicvarić.

Projekat „Bezbedan internet za celu porodicu“ pokrenuli su UNICEF i Telenor, a sprovode ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta.

Cilj projekta je informisanje i pružanja podrške deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet.

17/05/2019 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments