Evo kako treba da perete voće prema naučnicima

18/12/2017 10:24

Evo kako treba da perete voće prema naučnicima

Pesticidi ugrožavaju naše zdravlje, a prvenstveno zdravlje srca. Iako vodimo računa i pre konzumiranja peremo voće i povrće, verovatno to ne radite na ispravavan način.

Najnovija studija objavljena u “Žurnalu agrikulture i prehrambrene hemije”, dokazano je koji je najbolji način da peremo namirnice pre upotrebe. Naime, u ekpserimentu, naučnici su uz pomoć tri metode čistili voće- upotrebom posebnog izbeljivača, pranjem običnom vodom i uz pomoć sode bikarbone. Nivo pesticida merio se pre i nakon pranja voća.

Najefikasniji način pranja namirnica

Eksperiment je pokazao da su jabuke koje su osam minuta bile potopljene u vodu u kojoj je bila soda bikarobona, imale manje pesticida na kori, za razliku od onih koje su oprane u vodi odnosno uz pomoć izbeljivača. Nakon 12 do 15 minuta u mešavini sode bikarbone i vode, skoro svi pesticidi su bili uklonjeni.

Natrijum hidrogenkarbonat, odnosno soda bikarbona, posebno je efikasna u uklanjanju dve vrste pesticida– tiabendazol i fozmet. Ipak, soda bikarbona možda nema isti efekat na druge hemikalije, a takođe, ne prodire duboko u koru namirnica, te ne uklanja baš sve hemikalije.

Zato, naučnici upozoravaju da soda nije garancija da će namirnica biti potpuno bez pesticida, a pranje samo s vodom je dobra alternativa.

18/12/2017 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments