Da li ste se ikada zapitali šta se sve nalazi u cigaretama?

21/02/2020 11:54

Da li ste se ikada zapitali šta se sve nalazi u cigaretama?

Svi znamo da konzumiranjem cigareta unosimo u organizam veliki broj raznih toksina i drugih štetnih materija. A da li ste znali da cigarete sadrže i šećer?

Naime, kako bi se uticalo na gorčinu cigarete i kako bi se dim lakše inhalirao, pored postojećih šećera, tu su i dodatni. Šećeri povećavaju količinu štetnih materija u dimu cigarete, kao i zavisnost o pušenju.

Prema rečima doktora sa Univerziteta Severna Karolina, Endrua Seidenberga, istraživanje je uključilo 4.350 punoletnih pušača, koji su želeli da znaju više o šećeru u cigaretama.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 5,5 učesnika znalo da cigarete sadrže šećere dok je samo 3,8 odsto učesnika znalo da ono povećava toksine u dimu.

Doktor Seidenberg i njegovi saradnici su odlučili da porade na porukama o postojanju šećera u cigaretama.

Kako objašnjavaju stručnjaci, cigarete sadrže nikotin koji izaziva zavisnost jer stimuliše dopamine u mozgu, koji pružaju privremen osećaj opuštenosti i smirenosti. Taj osećaj smirenosti vuče pušača da zapali novu cigaretu, dok pojedini aditivi u cigaretama stimulišu nikotinske receptore, zbog čega pojedinci postaju strastveni pušači.

21/02/2020 11:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments