Verujete li u astrologiju?

06/04/2020 10:50

Verujete li u astrologiju?

Retrogradni Merkur i uticaj punog Meseca u određenim planetama na čoveka najčešći su povodi za diskusiju o astrologiji. 

Definisana kao pseudonauka, mada je mnogi smatraju naukom, ona se odnosi na položaj planeta, njihove odnose i kretanja kroz zodijačke znakove i sazvežđa, koje imaju direktnog uticaja na karakteristike, ponašanja i određene prilike u životu pojedinca.

Astrologija je jedna od prvih, a možda i prva, disciplina koja se u gotovo neizmenjenom obliku očuvala do danas, ne sazrevajući zajedno sa civilizacijom, ali koja i dalje ima jak uticaj, makar “savetodavni”.

Možda je odgovor u tome što gotovo svaka osoba želi da zna šta će joj se desiti, kako bi mogla da predupredi neprijatne osećaje koje donose nepoznate situacije i promene.

Kada je čovek prvi put čuo za astrologiju?

Na početku, astrologija je bila usko vezana za astronomiju. Tako su se njome bavili različiti narodi: Кinezi, Egipćani, Grci, Rimljani, Arapi, kao i narodi Amerike – Asteci, Maje i Inke. Oni su zapazili da se mnoge stvari na zemlji, kao što su plima i oseka, dešavaju pod dejstvom Sunca i Meseca, pa su verovali da su i svi ostali događaji posledica uticaja različitih zvezda. 

Ona se danas izučava na nekim univerzitetima, negde postoje kursevi osnova astrologije, mada neretko i poznati astrolozi podučavaju sve one koji se interesuju za tu oblast. 

Međutim, važno je reći da, bez obzira na to koliko je i danas važna, njen značaj se u pojedinim momentima umanjuje, na primer kroz dnevne horoskope u žutoj štampi i kroz različite “vidovnjake” koji mešaju “natprirodne moći” i astrologiju, iskačući sa većine medijskih kanala.

Zašto astrologija nije nauka?

Kanadski naučnik Pol Tagard u svom eseju „Zašto je astrologija pseudonauka?” izneo je nekoliko tvrđenja kao odgovor na postavljeno pitanje. Neki će se složiti, neki ne, ali razlozi su:

  • Stagniranje ili, prosto, stajanje u mestu u odnosu na ostale naučne teorije,
  • Određen nivo nezainteresovanosti da se pojedini problemi unutar oblasti reše,
  • Postojanje velikog broja pitanja na koja ne postoje odgovori.

Zanimljivosti o astrologiji

  • Mesec se u astrologiji dovodi u vezu sa dubokim emocijama i menstruacijom kod žena,
  • Najpoznatiji astrolog je Nostradamus za kojeg se veruje da je predvideo Drugi svetski rat i napad na Svetski trgovinski centar,
  • Pretraga astrologijie na Guglu izbacuje skoro dva miliona sajtova,
  • Kepler, astrološki  koledž u Sijetlu, u SAD-u, prva je institucija u zapadnoj hemisferi koja ima BA i MA nivoe astroloških studija,
  • Svi imamo natalnu kartu; uz njeno tumačenje možemo naučiti razne stvari – od osobina do detaljnih karakteristika.

06/04/2020 10:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments