Da li znate kako su se deca nekada igrala?

23/03/2020 15:47

Da li znate kako su se deca nekada igrala?

Veliki broj starijih igara danas se slabo igra, ili se ne igra uopšte. Međutim, postoje one najstarije za koje, najčešće, niko nije ni čuo. Znate li za neku od njih?

U zbirci Vuka Vrčevića pod nazivom “Srpske narodne igre koje se zabave radi po sastancima igraju”, objavljenoj 1868. godine, zapisane su mnoge igre kojima su se deca igrala u Srbiji. Zahvaljujući takvim zbirkama, mi danas imamo informacije o tome kako su deca decenijama ranije, pa i pre jednog veka, provodili svoje slobodno vreme.

Jedna od takvih zaboravljenih igara je “kuc-kuc”, koja se izvodila na otvorenom prostoru između momaka sa loptom od krpa. Način igranja i pravila podsećaju na današnji ragbi. 

Tu je i igra “boj topa” koja se igrala na velikim poljanama i pokošenim livadama, sa krpenjačom (manjom i starom loptom). U nekim elementima ove igre naziru se osnovni principi današnje odbojke.

Postojale su, zatim, igre “s konja na kobilu”, koja će se u našim selima igrati više od jednog veka, “čik čorbe”,razbigrada”, “lopte” ili “šukanja”, “igne iplik” Igra “s konja na magarca” u selima se igrala isto izrazito dugo. “Topuz grada” igrala se u Hercegovini, “šukalice/kaše” u Podrinju, igra “vrdanja uz duvar” bila je poznata u severozapadnoj Srbiji, i mnoge druge.

Sa pojavom lopte od gume i igara koje su se preko školskih programa učile i prenosile, kao što su između dve vatre, odbojka, fudbal, starije igre polako se zaboravljaju i nestaju.

Kojih igara se vi igrate?

23/03/2020 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments