Boja ogledala

24/04/2023 12:13

Boja ogledala

Da li ste se nekad upitali ima li ogledalo boju? Stara verovanja ukazuju da je ogledalo magičan predmet, a da je odraz u ogledalu rezultat delovanja magičnih sila. 

Priča o ogledalu počinje verovanjima u čarolije i magične sile. U prošlosti, ogledalo je posmatrano kao delo đavola. U antičko doba ogledala su nastajala od srebra, zlata, poliranih delova metala, bronze i bakra.

Kada je staklo počelo da se obrđuje i izrađuje, ubrzo su i ogledala počela da se stvaraju. Tako da je osnovna baza ogledala staklo, dok završni sloj čini metal.

Vremenom su tehnike izrade i obrade postale finije, pa je samim tim i ogledalo, odnosno odraz u ogledalu postao jasniji.

Svetski poznatu manufakturu ogledala stvorili su majstori staklarstva s ostvra Murano u blizini Venecije. Tehnika izrade bazirala se na postavljanju tankog sloja metala na zadnju stranu glatkog komada stakla.

Ogledalo jednostavno nema boju. Ono poprima boju predmeta koje se u njemu ogleda jer sadrži spekularnu refleksiju ili reflektuje svetlost u jednom pravcu. To znači da, koji god predmet da se nađe ispred ogledala, spekularna refleksija će ga reflektovati ili odraziti. Kako većina ogledala nije savršena, odraz često ima primese zelnkaste boje ili pak čini da predmeti izgledaju veći nego što jesu.

24/04/2023 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments