Protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina

22/05/2022 15:30

Protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina

Kinoa je stara tri ili četiri stotine godina, kada je otkriveno da se ova biljka može koristiti za jelo.

O kinoi i njenim blagotvornim svojstvima mogu govoriti i predstavnici NASA, koji je smatraju najboljom namirnicom za duge misije u svemiru.

Kinoa je jedan od najbogatijih proteina koje možemo jesti. Radi se o kompletnom proteinu koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Kinoa sadrži dva puta više vlakana od mnogih drugih žitarica

Vlakna su poznata po tome što smanjuju efekat zatvora. Ipak, vlakna pomažu i kod prevencije srčanih oboljenja, smanjujući krvni pritisak i dijabetes. Takođe, vlakna snižavaju loš holesterol i nivo glukoze u krvi i pomažu u ublažavanju hemoroida. 

Vlakna doprinose i gubitku kilograma, pošto je potrebno da se duže vari namirnica bogata vlaknima, a osećaj sitosti se dobija brže.

Ova žitarica sadrži lizin, sastojak koji je esencijalan za rast i obnovu tkiva. 

Kinoa obiluje vitaminom B12, riboflavinom, koji poboljšava energetski metabolizam ćelija mozga i mišića i poznat je po aktivnoj ulozi u proizvodnji energije na nivou ćelija.

Veliki izvor gvožđa

Ovaj mineral koji se nalazi u velikoj količini u kinoi, održava crvena krvna zrnca zdravim. Gvožđe prenosi kiseonik od jedne ćelije do druge i doprema kiseonik mišićima, da bi se oni mogli stezati. 

Takođe, gvožđe povećava aktivnost mozga, pošto je poznata činjenica da do mozga stiže oko 20% kiseonika iz krvi.

Ne sadrži gluten

Konzumiranje kinoe se preporučuje u slučaju intolerancije na gluten ili za održavanje dobrog stanja creva, pošto biljka ne sadrži gluten. Pored toga, nivo prolamina, proteina iz porodice glutena, je veoma nizak.

Ima izvanrednu nutritivnu vrednost

Kinoa je jedna od retkih biljaka koje imaju izbalansiran sadržaj amino kiselina. Tako da se može konzumirati tako da se ne meša sa povrćem. Jedna od tajni velike nutritivne vrednosti je u klicama ove biljke. Klice uvek imaju veću koncentraciju nutrijenata, a kod kinoe, one predstavljaju 30% od težine zrna.

Kinoa je bogata manganom, gvožđem, bakrom, magnezijumom, fosforom, cinkom, kalcijumom i natrijumom, ali i vitaminima i masnim kiselinama.

22/05/2022 15:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments