Čaj od šipka pomaže pri mršavljenju

16/03/2020 12:22

Čaj od šipka pomaže pri mršavljenju

Čaj od šipka je biljni čaj slatkog cvetnog ukusa. Šipak je voće koje može da se nađe u Aziji, Severnoj Africi, Evropi i SAD-u i nalazi se na dnu latice ruže. Neki je smatraju pseudo voćem, stvorena od rosa rugose i rosa kanine.

Ima aromatičan miris koji izaziva sladak ukus kada se u njega doda med. Ovo su neke zdravstvene pogodnosti koji nudi čaj od šipka.

Pomaže pri mršavljenju

Tilirosid je antioksidant koji se nalazi u šipku, koji može podstaći topljenje masnih naslaga u telu. Dovepress je objavio rezultate istraživanja koje pokazuju kako tela gojaznih osoba reaguju na konzumiranje čaja od šipka.

Polovina od 32 ispitanika je konzumiralo ekstrakt šipka, dok je druga polovina konzumirala placebo u periodu od 12 nedelja. Učesnici istraživanja prve grupa je imalo manje sala u predelu abdomena u odnosu na one koji su uzimali placebo.

Usporava starenje kože

Šipak je poznat po tome da se sastoji od velike količine vitamina C koji je važan u proizvodnji kolagena kože i koji štiti kožu od oštećenja od sunca. Ove dve osobine utiču na proces starenja kože i usporava ga tako što zateže kožu i čini je da deluje mlađe.

Šipak takođe sadrži kartenoid astaksantin koji sprečava lomljenje kolagena. Čak i vitamin A pomaže pri usporavanje procesa starenja kože. On se, takođe nalazi su čaju od šipka.

Imunitet

Vitamini A i C su neophodni organizmu da bi se poboljšao imunitet tela i sprečio oboljenja od prehlade i gripa. Čaj od šipka je bogato antioksidantima i flavonoidama koji se bore protiv slobodnih radikala i štite organizam. Vitamin E utiče i na starenje i degenerativne poremećaje.

Varenje

Čaj od šipka ima osobine koje smanjuju upale i opuštaju mišiće trbuha kako bi se smanjila nadutost tela dok antioksidanti pomažu pri upijanju hranjivih sastojaka u toku varenja.

Dok flavonoidi podstiču enzime varenja da bolje razgrade hranu, saponini sprečavaju stomačne teskobe i dijareju, kao i širenje patogena da bi se osiguralo dobro funkcionisanje sistema varenja.

Kardiovaskularno zdravlje

Protivupalne čestice koji potiču iz čaja od šipka umanjuju formiranje upala u krvnim sudovima i arterijama što reguliše krvni pritisak. Ovo sprečava različita kardiovaskularna oboljenja. Nedovoljna količina vitamina C, takođe, povećava rizik nastanka srčanih bolesti.

Jedno istraživanje pokazuje da konzumiranje pića koje sadrži 40 grama praška od šipka dnevno poboljšava pritisak krvi kod gojaznih ljudi. Takođe, smanjuje nivo holesterola.

16/03/2020 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments