Kako razlikovati stomačni virus od trovanja hranom?

03/01/2018 11:21

Kako razlikovati stomačni virus od trovanja hranom?

Osećate bol u predelu stomaka i imate mučnine? Niste sigurni da li je u pitanju virus ili ste se otrovali nekom hranom? Saznajte u nastavku kako da razlikujete simptome ova dva zdravstvena problema.

Iako je veoma važno prepoznati simptome oba oboljenja, kako bi se ona pravilno lečila, i sami doktori priznaju da je veoma teško otkriti razliku između stomačnog virusa i trovanja hranom. Dok se kod trovanja, simptomi javljaju između jednog i osam sati od konzumiranja sumnjive namirnice, stomačni virus svoje simptome ispoljava između 24 i 48 sati. To se naziva periodom inkubacije.

Dok stomačni virus nastaje upravo usled virusa, trovanje hranom može biti uzrokovano i bakterijama ili parazitima.

Kada se simptomi ispolje, i kod stomačnog virusa i trovanja hranom deluju identično: bol u predelu stomaka, mučnina, dijareja i povraćanje. Jedan od simptoma trovanja jeste i visoka temperatura ili krv u samoj stolici ili prilikom povraćanja. Ukoliko se ispolje ovi simptomi ili same nelagode traju duže od dva dana, posavetujte se sa lekarom.

Ukoliko pak simptomi nisu ozbiljni, razmislite o tome šta ste jeli i/ili pili pre simptoma, jer postoji mogućnost da vam neka namirnica jednostavno ne prija.

03/01/2018 11:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments