5 načina da prirodno povećate nivo serotonina

30/11/2017 14:09

5 načina da prirodno povećate nivo serotonina

Uz pomoć ovih saveta, sasvim prirodno povećajte nivo hormona sreće u vašem organizmu.

Uz to što reguliše san, apetit i raspoloženje, serotonin je neurotransmiter koji postoji u mozgu kao i u sistemu za varenje. Uz to što utiče na psihu, serotonin pozitivno deluje i na fizičko zdravlje. Stoga, u nastavku saznajte kako da na sasvim prirodan način dobijete svoju dozu ove “srećne pilule”.

Vežbajte

Sigurno ste već čuli ovo i ranije, ali nije na odmet ponoviti: Vežbanje omogućava telu da luči endorfin koji nas čini srećnim. Uz to, telo proizvodi serotonin i dopamin, koji se bore sa bolom i u mišićima i daju energiju.

Masaža

Univerzitet Majami pokazao je da terapija masažom pomaže u borbi sa depresijom. Razlog se krije u tome što masaža utiče na biohemiju celog tela i čini nas srećnijim, a samim tim, nivo kortizola u telu je smanjen.

Sunčajte se

Vitamin D utiče na poboljšanje raspoloženja. Stoga i tokom zimskih dana izdvojte vreme i provedite ga napolju, jer čak i ovo “zubato sunce” može da vam poboljša raspoloženje.

Pazite na ishranu

Izbalansirana ishrana, bogata voćem ipovrćem, ključna je za zdravo telo i duh. Uz to izaberite namirnice koje podižu nivo serotonina, poput oraščastih plodova i crne čokolade.

Meditirajte

Meditacija smanjuje krvni pritisak i podiže nivo serotonina u telu, a samo 30 minuta meditacije umanjuje simptome depresije.

30/11/2017 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments