Ko je kriv za kugu? Naučnici opovrgnuli jednu od najvećih istorijskih uverenja!

17/01/2023 12:55

Ko je kriv za kugu? Naučnici opovrgnuli jednu od najvećih istorijskih uverenja!

Pacovi imaju lošu reputaciju, a pored toga što obožavaju da žive u smeću, ni izgled im nije najprijatniji. Ipak, zahvaljujući novih istraživanjima, pokazano je da ovi glodari nisu krivi za “crnu smrt”.

“Crna smrt” je bila pandemija koja je odnela živote skoro trećine stanovništva Evrope. Nastala u Kini 1334., epidemija se širila na Zapad, a 1348. stigla je do Evrope, a zatim i Rusije. Krivac “crne smrti” najverovatnije bila je kuga, dok neki smatraju da je u pitanju bila ebola.

Pacovi nisu prenosili kugu?

Bilo kako bilo, već više stotina godina, pacovi se smatraju odgovornim za pandemiju. Naučnici sa Univerziteta Oslo i Ferera pokazali su da ovi glodari nisu bili prenosioci bolesti, već su to zapravo bile vaši i buve sa ljudi. Ovi paraziti u Evropu su stigli preko trgovačkih brodova.

 

Tim je istraživao tri modela kako može doći do pandemije: pacovi, preko vazduha i ljudski paraziti. Poslednji model pokazao se kao najbolji, kada je način širenja zaraze u pitanju u sedam od devet evropskih gradova.

 

Istraživači kažu da se bolest ne bi tako brzi širila da su je prenosili pacovi. Takođe navode da do tolike smrtnosti ne bi došlo da je higijena bila dobra i da su ljudi izbegavali kontakt sa zaraženima.

 

17/01/2023 12:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments