Zdrave zamene za kafu

09/08/2017 20:57

Zdrave zamene za kafu

Iako većina nas ne može da zamisli da započne dan bez omiljene šoljice kafe, prevelik unos kofeina može da poremeti metabolizam masti, povisi krvni pritisak i drastično ubrza rad srca. Dugoročnije posledice nisu nimalo naivne, a pored stvaranja zavisnosti, mnogo kafe može da razvije nesanicu i da izazove benigne tumore.

Ukoliko vam je pak potrena energija koja vas “gura” ujutro ili vam pomaže da bezbolnije pregurate dan, uvek postoje zdravije alternative, koje imaju isti efekat kao šoljica kafe, ali nemaju toliko opasnih posledica po zdravlje.

“Smuti” od oraščastih plodova

Orasi, bademi, kikiriki… svi oraščasti plovodi prepuni su proteina i vlakana preko potrebnih svakom organizmu. Ukusan smuti sa mlekom i puterom od kikirikija povećava nivo šećera u krvi i daje dovoljno energije da se telo pokrene ujutro.

Čaj od sladića

Ovaj slatki koren imaju veoma prijatan ukus, ali je u potpunosti bez kogeina. Zagvaljujući svom sastavu, sladić je neka vrsta “adrenalinskog tonika”.

Topla voda sa limunom

Pored toga što ovaj napitak preporučuju nutricionisti onima koji žele da izgube višak kilograma, topla voda s limunom jača imunitet i uz pomoć vitamina C razbuđuje organizam.

Voćni sokovi

Sva potrebna energija za pokretanje ujutro krije se u fruktozi- prirodnom šećeru iz voća. Stoga, ne postoji ukusniji način za buđenje od čaše sveže ceđenog voćnog soka koji možete da napravite i sami.

Cikorija

Prah od ove biljke čak ipodseća na instant kafu, a ni ukus joj nije ništa manje dalek. Cirkoija jača imunitet i smiruje nervni sistem, pa je stoga odličan izbor kao prvo jutarnje piće.

Zeleni čaj

Iako se ukus ovog čaja ne dopada svima, blagodatno dejstvo zelenog čaja poznato je odavno. Pored toga, ova biljka sadrži i kofein, te je efekat isti kao i sa kafom. Ipak, baš zbog toga, ni sa ovim pićem ne valja preterivati!

09/08/2017 20:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments