Zašto je dobro konzumirati beli luk na prazan želudac?

14/09/2022 11:12

Zašto je dobro konzumirati beli luk na prazan želudac?

Na stranu što je nezaobilazni sastojak svake kuhinje, odavno je poznata i činjenica da je beli luk odličan izbor u prevenciji i lečenju mnogih bolesti.

Ovaj prirodni antibiotik, uz pravilnu upotrebu pokazaće svoja blagotvorna dejstva i lekovitost.

Beli luk – prirodni lek

Beli luk sadrži oko 400 lekovitih materija, a najvažnije među njima su vitamini A, B1, B2 i C, minerali kalijum, fosfor, selen, sumpor, jod, eterična ulja, aminokiseline, insulin, adenozin i naravno alicin, sastojak koji belom luku daje snažno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antiparazitsko dejstvo.

Pogledajte i: Ova namirnica sanira posekotine

Njegova lekovitost poznata je od davnina, pa se tako upotrebljava i u narodnoj medicini za lečenje prehlada, upala, ublažavanja srčanih tegoba, reumatskih glavobolja, saniranja rana, nesanice…

Antioksidativno svojstvo belog luka jača imuni sistem.

Pogledajte i: Prirodni lekovi za sve

Beli luk ima najjači uticaj na organizam kada se jede sirov. Pre konzumacije, nakon čišćenja, dovoljno je malo pritisnuti ga kašikom kako bi pustio sok, odnosno moćni alicin. Stručnjaci navode da je najvažnije uzimati beli luk na prazan stomak. Naime, tada se povećava njegova moć, jer su štetne bakterije podložnije delovanju aktivnih sastojaka iz luka.

Najbolje rezultate daje u kombinaciji s medom.

Preporučuju se tri čena dnevno.

Osobe koje imaju nizak pritisak, kao i osobe s bolesnom jetrom, trudnice i osobe koje su pred operaciju, ne bi smele da konzumiraju beli luk u većoj količini, ali ni svaki dan.

14/09/2022 11:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments