Torta vredna milione dolara

16/09/2015 13:27

Torta vredna milione dolara

Zbog svog ukusa mnoge torte bi mogle da budu vredne milione i milione dolara, ali jedna torta je koštala 75 miliona dolara – iz drugog razloga.

Debi Vingam je po porudžbini napravila tortu za jednu porodicu iz Ujedinjenih arapskih emirata koja je koštala čak 75 miliona dolara, odnosno 48,5 miliona funti. Ono što je kod nje bilo toliko vredno nije ukus.

Najskuplja torta na svetu predstavljala je modnu pistu po kojoj su šetale manekenke koje je odabrala urednica modnog časopisa “Vog”.

Ono što je na torti bilo najskuplje i zbog čega je plaćena 75 miliona dolara jesu ukrasi koji su se našli na torti – dijamanti i retko drago kamenje.

Torta je bila poklon anonimnih bogataša iz UAE svojoj čerki za rođendan, koja je želela da torta bude motivisana modom i modnom pistom, pa je tako ova torta bila dugačka 1,83 metra i teška 420 kilograma.

Figurice na torti su “nosile” dizajnersku odeću, torbice, cipele, a imale su i najnovije pametne telefone i tablete. Svaki taj deo ručno je napravila Debi Vingam.

Na tortu se “potrošilo” 120 kilograma glazure, 60 kilograma čokolade za modeliranje, 80 različitih jestivih boja, a vrhunac ukrasa su bili dijamanti i drago kamenje. Kako bi završila ovu tortu, Debi je potrošila i 1.100 radnih sati.

Dragog kamenja na torti je bilo 17 koji su koštali 30 miliona funti. Tortu su krasili i 5,2 karatni ružičasti dijamanti, 6,4 karatni žuti dijamanti i 15 5-o karatnih belih dijamanata.

Manje skupocenih, ali ipak veoma vrednih 4.000 manjih dijamanata, ametista i smaragda takođe je bilo na torti, kao i 400 jedno-karatnih dijamanata, 73 komada tro-karatnih belih dijamanata i 75 tro-karatnih crnih dijamanata.

Devi Vingam je talentovana umetnica koja je i ranije pravila skupocena remek dela. Ova umetnica i dizajnerka iz Južnog Jokšira sašila je haljinu koja je koštala 11,6 miliona funti jer ju je krasilo 1.000 rubina, 3.000 dragog kamenja i 3.000 dijamanata.

Pogledajte kako je izgledala ova višemilionska torta:

modna-pista-torta

torta-modna-pista

figura-torta

figure-torta

16/09/2015 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments