Belgija: Cela zajednica za pivovod

06/06/2016 14:27

Belgija: Cela zajednica za pivovod

Jedan grad u Belgiji veoma je složan kada je u pitanju pivo. Naime, u Bružu (Belgija), zahvaljujući 400 ljubitelja piva biće napravljen pivovod!

Iako deluje kao suluda ideja, ali u Belgiji su se stanovnici grada Bruža usaglasili da je pivovod odlična ideja i da bi trebalo da se realizuje, zbog čega je 400 njih već dalo samodoprinos.

“Treba biti lud, pa ući u takav projekat. Imao sam novca za to i dopalo mi se. Zato sam dao novac mesnoj pivari”, rekao je restorater Filip Le Lup koji je za “pivovod” dao 10.000 evra.

Ideja da se napravi pivovod potekla je od pivara Zavije Vaneste pre četiri godine, kada je on poželeo da iz svoje pivare u Bružu pumpa kroz cevovod do punionice na periferiju.

Na ovaj način izbeglo bi se prevoženje piva kamionima po kamenom popločanim ulocama ovog srednjevekovnog grada koji je pod zaštitom UNESKO-a.

Zahvaljujući Le Lupu i drugima, već se vidi početak rada cevovoda kroz koji će se od jeseni pumpati 4.000 litara piva na sat ka pogonu za flaširanje, tri kilometra od pivare.

“To je mnogo piva, više nego što se može popiti u životu”, rekao je vlasnik pivare “De Halve Man” koja je, uz pivo “Brugse Zot”, čuvena i po marki “Strafe Hendrik”.

Postavljanje cevovoda duž ulica u kojima mušterije mogu točiti pivo ne izlazeći iz kuća, bilo je isuviše utopijska ideja čak i za Vanestea, ali je uradio šta je mogao: pretplatu na pivo uz doživotnu garanciju snabdevanja.

pivo krigla

“Imamo nekoliko kategorija pretplate: bronzana, srebrna i zlatna”, rekao je on. “Ako na primer uplatite 7.500 evra, svakog dana ćete dobijati po flašu ‘Brugse Zot’, čitavog života”.

Ta ponuda je bila privlačna, te je takvim samodoprinosom obezbeđeno deset odsto od ukupno četiri miliona evra investicije u cevovod. Uz to je Vaneste postao veoma popularan.

Uz uvažavanje opštinskih, regionalnih i saveznih urbanističkih propisa, dobijanje dozvole za izgradnju je bilo mukotrpan posao jer je bila za nešto sasvim jedinstveno kao što je cevovod za pivo, ali vlasti su brzo shvatile da tu ideju podržava cela lokalna zajednica.

Vlasti zato ne samo što su dale novac za taj projekat, nego su obezbedile i političku podršku jer je toliko mnogo ljudi bilo za “pivovod”, rekao je Vaneste.

Grad je u to ušao siguran i u svoj dobitak. Pored živopisnih nizova nekada verskih kuća i Katedrale Naše Gospe, pivara “De Halve Man” je tom previše turističkom gradu, nazvanom i “Severna Venecija”, donela osećaj pravog života.

S druge strane, Vaneste je mogao da uradi što su učinili mnogi – da zatvori i preseli firmu iz grada na kanalima, s kamenim gotičkim kućama, konjskim zapregama i restoranima u kojima su jelovnici na šest jezika.

Tako će on sada imati najbolji spoj: istorijsku pivaru tamo gde joj je mesto, i ekološki ispravan način transporta svog piva do punionice, što će njegovom poslu i gradu omogućiti dalji rast.

06/06/2016 14:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments