Poslastica za sva godišnja doba i riznica zdravlja

26/07/2021 16:47

Poslastica za sva godišnja doba i riznica zdravlja

Slatki i sočni ukus šljive jedan od razloga zašto ih treba jesti, drugi je, jer pomaže zdravlju organizma. Poznato je 140 vrsta šljiva i sve su bogate ugljenim – hidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija na 100 grama. Uz to su pune vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i vlakana.

Sveže šljive su izvrstan izvor vitamina A i beta-karotena, koji je neophodan za zdravlje očiju, dok su suve šljive bogate vitaminom K i kalijumom, a na 100 grama sadrže oko 6,1 gram vlakana.Takođe, treba znati i da je šljiva izvor prirodnih šećera i to čak njih pet vrsta.

1. Štite srce

Jedna sveža šljiva sadrži oko 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže regulisanju visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Crvenkasto-plavi pigment u pojedinim vrstama, zove se antocijanin, i može mopoći u zaštititi od raka tako što čisti telo od štetnih slobodnih radikala. A, jedno od istraživanja sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji, pokazalo je da su ljudi sa umereno povišenim holesterolom, smanjili ukupni LDL holesterol nakon konzumacije oko 10 -12 suvih šljiva dnevno.

pročitajte još i: Aligatorska kruška je najpopularnije voće

2. Pomaže probavi

Suve šljive su stvorene da pomažu crevimao. Pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Prva usporavaju probavu i pomažu telu da apsorbuje hranjive materije iz hrane, a druga vrsta vlakana pomaže da stolica brže prođe kroz creva. Suve šljive su bogate kalijumom, vitaminom A i raznim mineralima, a koji su odgovorni za aktiviranje enzima u digestivnom traktu. Ceo taj proces pomaže da se redovno čisti organizam i da ne dođe do zatvora.

3. Smanjuju koncentraciju šećera u krvi

Prema kanadskim nutricionistima, šljive su rangirane nisko na glikemijskom indeksu, što znači da mogu pomoći pri kontroli šećera u krvi i tako sprečiti rizik od dijabetesa tip 2. Istraživanja su pokazala da jedenjem šljiva dolazi do smanjivanja koncentracije glukoze u krvi i triglicerida u telu.

4. Pomažu kostima

Istraživači sa Floride i Oklahoma Univerziteta testirali su godinu dana dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa ispitanica je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je konzumirala 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su unosile kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da su žene, koje se su jela suve šljive, imale znatno veću gustoću kostiju.

možda vas zanima i: Lubenica – najzdravija letnja navika

5. Poboljšava pamćenje

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da se unište ćelije slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje. Flavonoidi prisutni u šljivama delotvorni su kod zaštite od kognitivnog oštećenja. Redovno konzumiranje šljiva pomaže i u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i arkinsonova bolest.

6. Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje, jer fitonutrijenti koji se nalaze u njima, mogu smanjiti rizik od degeneracije makule, bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba. Šljive štite i tkiva mrežnjače i pružaju zaštitu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.

26/07/2021 16:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments