Projekat: Kuća za 1 evro

11/05/2021 18:01

Projekat: Kuća za 1 evro

Oživljavanje italijanskih gradova započeto je pre oko šest godina kada je i počela prodaja kuća za jedan evro. U ponudi su, uglavnom, sa Sicilije, koju su meštani masovno počeli da napuštaju 1960 – tih godina. Taj trend migracije iz sela u gradove traje i danas, te se tako samo u gradu Sambuka broj stanovnika smanjio za 30 odsto u poslednjih pola veka.

A, kako bi se popravila demografska slika ovog italijanskog ostrva, tamošnje vlasti pribegle su prodaji napuštenih kuća za “sitne” novce. Međutim, iako zvuči primamljivo, iza takve kupovine se, po pravilu, kriju dodatni troškovi na koje budući vlasnik mora da računa.

Među najtraženijim kućama, bile su one u gradiću Kastiljone di Sicilija. Mesto koje je poznato i kao Grad vina, najavilo je prodaju 900 napuštenih kuća. Cene se kreću od jednog do 5.000 evra. Projekat “Kuća za evro” inspirisala je preko 20 italijanskih gradova, te je tako jedna regija objavila da daje 27.000 dolara onome ko se preseli, ali pokrene biznis.

pročitajte još i Norveški friluftsliv kao lajfstajl

Kuće za evro, uglavnom, nisu na nekoj top lokaciji, tačnije udaljenije su od mora i i zahtevaju temeljnu obnovu. To znači da mora da se renovira sve od poda do krova, ali i da se uvede struje, voda i često reši kanalizacija. Radi se o starim pastirskim kućama, koje decenijama nisu u upotrebi.

Iako se podrazumeva da jeftina kuća znači i dosta ulaganja, postoji dodatni uslov italijanskih vlasti, a to je da kupljena nekretnina mora biti obnovljena u roku od najviše tri godine. Takođe, prilikom kupovine, državi se ostavlja depozit u visini od oko 5.000 evra. Pomenut novac će biti vraćen vlasniku nakon rekonstrukcije objekta. Na sve ovo treba dodati i administrativne troškove.

U svoj ovoj priči postoji još jedna začkoljica, a to je da iako je oglašeno da se kuća prodaje za jedan evro, to zapravo znači da je to početna cena na licitaciji. Ono što takođe može biti interesantno jeste moguć život u gradićima Sicilije. Te ukoliko neko od kupaca želi da ostane, živi i radi, najpre će mu trebati i radna dozvola. A ako želi posao neki da pokrene mora se konsultovati sa tamošnjim organima kako bi se utvrdilo koji je odgovarajući i zadovoljava potrebe tržišta, turističke ponude ili ne narušava osnovu gradića.

možda vas zanima i Šta krije kanadsko jezero?

Sve to znači dosta birokratije i administracije. U pojedinim delovima gotovo sve u vezi sa prijavom prebivališta ili pokretanja biznisa dostupno je na internetu, međutim ima i onih gradova koji nisu digitalizovani u potpunosti, te je neophodno vozikanje po Italiji. No, ko se reši na ovaj korak, sigurno ga na kraju puta čeka prava mala oaza mira, spokoja i lepote.

I u malom italijanskom mestu Cinquefrondi (Ćinkvefrondi), u regionu Kalabrije, pokrenut je projekat pod nazivom “Operacija lepote” kako bi se mestu povratio stari sjaj. Gradić je okružen brdima, između dva topla mora je, a do plaže treba 15 minuta kolima. Za razliku od ostalih gradova, koji zahtevaju depozit u iznosu od 5.000 evra, ovde se samo traži godišnja naknada za osiguranje koja se kreće od 250 evra i plaća se dok traju radovi na obnovi kuće.  Troškovi obnove kuća u tom delu Italije su od 10.000 do 20.000 evra, a same kuće su manje kvadrature.

A, kako bi se uverio u ovu priču dvojica jutjubera su prošle godine posetili Sambuku, grad najviše poznat po kućama za 1 evro. On je udaljen od Palerma oko 68 kilometara. Kako su objasnili, u tom gradiću za kuću od 1,19 dolara daje se depozit od 5.859 dolara. Ono što je u videu targetirano kao velika stavka jeste cena prevoza, jer ukoliko je kupac iz SAD avionske karte bi mogle da ga koštaju oko 10.000 dolara.

11/05/2021 18:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments