Kriva kuća u Poljskoj

07/05/2018 11:58

Kriva kuća u Poljskoj

 

Svetska arhitektura, kako ona iz drevnih vremena, tako i ova moderna, ne prestaju da intrigiraju i zapanjuju. Jedna neobična građevina, stacionirana je u Poljskoj, u gradu Sopotu 2004. godine, i poznata je kao Kriva kuća. 

Ukoliko vas fasciniraju neobične građevine, onda će vas oduševiti Kriva kuća, koja je već godinama nezaobilazna lokacija mnogih turista.

Zanimljiva građevina, zapravo je deo tržnog centra “Rezident”. Nalazi se u blizini Baltičkog mora i prostire se na četiri hiljade kvadratnih metara. Ovu unikatnu građevinu u dekonstruktivističkom stilu osmislio je arhitekta Šotinšči Zaleski, koji je inspiraciju pronašao u ilustracijama Jana Marićina Šancera. Njegove maštovite ilustracije obogatile su dečije knjige švedskog autora Pera Dalberga.

U Krivoj kući nalaze se restorani, kafići, butici i pabovi. Njena unutrašnjost je poput svakog tržnog centra, dok se na trećem spratu nalazi pozorište “Klasik”. Enterijer je urađen u kombinaciji drveta i metala. Preovlašuje jako osvetljenje, interesantno stepenište i pastelne boje.

Potpuno je nezamislivo da ova neobična građevina krasi jednu sasvim običnu ulicu, u prometnom delu grada Sopota.

Ova bajkovita kući, tako sva nakrivljena predstavlja pravu turističku atrakciju, koju poseti oko hiljadu turista dnevno, a postoji i podatak da je u pitanju najfotografisanija građevina u Poljskoj.

Pa, ukoliko ste ljubitelj dela Salvadora Dalija, ili možda “Alise u zemlji čuda”, verujemo da će vam se i ova zanimljiva građevina prilično dopasti.

07/05/2018 11:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments