Zašto su Danci srećni na poslu?

06/07/2015 16:03

Zašto su Danci srećni na poslu?

Prema istraživanju, Danci su veoma srećni na svom radnom mestu. Razlog za to nije što su oni toliko vredni i vole da rade, nego su razlozi za sreću nešto drugo.

Većina stanovnika Danske veoma je zadovoljna svojim poslom, atmosferom koja vlada na radom mestu i prilikama koji im se pružaju. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih su oni toliko srećni na poslu.

Kao još jedan od razloga za sreću na poslu jeste i razumno radno vreme, navode zaposleni stanovnici ove države. Oni smatraju da je prekovremeni rad razlog za nezadovoljstvo ne samo radnika, nego i poslodavaca.

Osim što su nezadovoljni kada rade prekovremeno, prema istraživanju radnici su i manje produktivni kada provode duže vreme na poslu, nego što bi trebalo. Umesto da to vreme doprinese poboljšanju posla i završetku obaveza na vreme, prekovremeni rad ipak spada u prepreke do kvalitetnijeg i brže obavljenog posla.

Ako se u porede Amerikanci i Danci, odnosno vreme koje oni provode na poslu, a pored toga i efikasnost, jasno je prekovremeni rad ne mora donositi veću efikasnost. Amerikanci rade godišnje 1.790 sati godišnje, dok Danci provode znatno manje vremena na radnom mestu – 1.540 sati, ali su oni ipak produktivniji u odnosu na Amerikance, koji su pored toga i nezadovoljniji poslom.

Takođe, prekovremeni rad se ne doživljava isto u ove dve države. U Americi se prekovremeni rad gleda kao predanost i uspešnost zaposlene osobe, dok Danci misle da je to dokaz neefikasnosti i dokazom da u takvoj firmi ne postoji nadležna osoba koja ima smisla za određivanje zadataka i vođenje posla.

U Danskoj je šef odgovorno lice, a ne “glavni”. Iako je u većini zapadnih zemalja šef autoritet, Danska ipak na šefove ne gleda na taj način. Na radnom mestu zaposleni u Danskoj imaju više autonomije i ovlašćenja, češće učestvuju u kolektivnim odlukama, a svoje ideje i predloge za unapređenje posla uvek mogu i imaju kome da predlože.

Još jedan od razloga zbog kog su Danci srećni na poslu jeste i to što ne moraju previše da brinu i ako ostanu bez njega. Naime, u Danskoj su zaposleni novčano obezbeđeni i kada dobiju otkaz jer naredne dve godine dobijaju 90 odsto plate, pa za vreme dok traže novi posao ne moraju puno da misle o novcu.

U Danskoj postoji tradicija, koja traje od 19. veka, a vezana je za ulaganje u zaposlene S obzirom na to da je obrazovanje veoma bitno, oni su se potrudili da svim zaposlenim obezbede što bolju edukaciju. Na taj način svi imaju priliku da se prekvalifikuju i da se usavršavaju, a na taj način postaju bolji u svom poslu pa samim tim i srećniji.

Da su Danci generalno srećni na svojim poslovima, govori i njihov jezik. Naime, u Danskom jeziku ne postoje reči za neke pojmove, pa je tako reč za posao zapravo složenica koja u bukvalnom prevodu znači – “srećan na poslu”. Da to nije tako i u drugim država, pokazuje i japanska reč za posao, koja se može prevesti kao – “umoran od posla”.

06/07/2015 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments