Kako se podiže nivo jezera?

15/06/2023 11:16

Kako se podiže nivo jezera?

Kako uticati na porast nivoa vode u jezeru?

U Izraelu imaju odgovor.

Izrael podiže nivo Galilejskog jezera

Naime, Galilejsko jezero koje predstavlja najveći rezervat slatke vode u Izraelu, proći će kroz proces desalinizacije.

Reč je o projektu Ministarstva energije, gde navode kako će jezero po prvi put biti napunjeno desalinizovanom vodom, kako bi se nakon pet godina suše podigao nivo vode.

Projekat je odobren od strane izraelske vlade, a prema planu, u jezero treba da se doda 100 miliona kubnih metara vode, na godišnjem nivou.

Prošle godine zabeležen je najniži nivo jezera u poslednjih sto godina. Jezero je na 200 metara ispod morskog nivoa, a od Sredozemnog mora je udaljeno 45 kilometara.

U pitanju je jezero koje se pominje u Bibliji, kao mesto Hristovih čuda. Na hebrejskom se zove Kineret i pokriva površinu od oko 160 kvadratnih kilometara.

Galilejsko jezero je deceniju ranije obezbeđivalo oko 400 miliona kubnih metara slatke vode. Ali, usled sušnih zima, došlo je do smanjenja nivoa, što je dovelo do deset puta manje količine vode godišnje.

Izrael je, zahvaljujući fabrikama za desalinizaciju duž obale Mediterana, uspeo da izbegne ograničavanje potrošnje vode. Iz Ministarstva energije navode da fabrike obezbeđuju oko 80 posto, što je 670 miliona kubnih vode godišnje, koju troše izraelska domaćinsva. U planu je izgradnja još dve fabrike.

Kineret će postati rezervoar desalinizovane vode, što predstavlja inovaciju i nešto što ranije nije pokušavano.

Dugoročni cilj projekta je da se upumpa 1,1 milijarda kubnih metara godišnje do 2030. godine.

15/06/2023 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments