Na današnji dan – 11. maj

10/05/2023 20:00

Na današnji dan – 11. maj

Dogodilo se na današnji dan – 11. 5.

330. godine – Rimski car Konstantin I Veliki proglasio je grčki grad Vizant za novu prestonicu Rimskog carstva. Grad, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj (Carigrad) osvojili su Turci 1453. godine i kao Istanbul bio je prestonica Otomanskog carstva do 1923. godine.

483. godine – Rođen je vizantijski car Justinijan I Veliki, koji je tokom vladavine (od 527) nastojao da obnovi jedinstvo Rimskog carstva sa sedištem u Carigradu. Zaslužan je za kodifikaciju rimskog prava.

1686. godine – Umro je nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike. Prvi je demonstrirao vakuum, izumeo je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1745. godine – Francuske trupe pobedile su Britance u bici kod Fontenoa i preuzele Holandiju od Austrije.

1778. godine – Umro je engleski državnik Vilijam Pit Stariji, jedan od pokretača Sedmogodišnjeg rata (1756-63) posle kojeg je Britanija postala kolonijalna sila.

1824. godine – Britanske snage preuzele su Rangun u Burmi.

1867. godine – Londonskim ugovorom zagarantovana je samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.

1896. godine – Rođen je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom (“Simfonija orijenta”, “Haos”, “Heliofonija”, “Simfonijski ep”).

1888. godine – Rođen je američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pesma “Vajt Krismes” ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

salvador dali

Salvador Dali

1904. godine – Rođen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”.

Pročitajte i: Biografija Salvadora Dalija

1931. godine – Propast najveće austrijske banke Kredit-Anstalt označila je početak finasijskog kolapsa centralne Evrope.

1949. godine – Sijam je promenio ime u Tajland; Izrael je primljen u UN.

1968. godine – U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata sa policijom, francuski premijer Žorž Pompidu učinio je ustupke studentskim zahtevima.

1973. godine – Uspostavljeni su diplomatski odnosi Savezne Republike Nemačke i Demokratske Republike Nemačke, čime je okončano razdoblje nepriznavanja DR Nemačke kao suverene države.

bob marli

Bob Marli

1981. godine – Umro je popularni rege pevač Bob Marli.

Pročitajte i: Najzanimljivi citati Boba Marlija

1987. godine – Indijski premijer Rađiv Gandi stavio je Penđab pod federalnu kontrolu zbog pobune Sika.

1988. godine – U Moskvi je umro britanski novinar i dvostruki agent Harold Adrijan Rasel, “Kim” Filbi, jedan od najuspešnijih špijuna u sovjetskoj obaveštajnoj službi.

1992. godine – Zbog umešanosti jugoslovenske vojske u sukobe u Bosni, ministri inostranih poslova EZ doneli su odluku da povuku ambasadore iz Beograda i zatražili suspendovanje članstva SR Jugoslavije u OEBS-u.

1992. godine – Tokom pozorišnih susreta “Joakim Vujić” u Kruševcu umro je srpski glumac Jovan Milićević.

1996. godine – Američki putnički avion DC-9 se srušio u močvaru Everglejds na Floridi ubrzo po poletanju s aerodroma u Majamiju. Poginulo je svih 110 putnika i članova posade.

1997. godine – Superkompjuter kompanije IMB “Duboko plavo” pobedio je svetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

2000. godine – Indija je dočekala svog milijarditog stanovnika – u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rođena je devojčica.

2002. godine – Umro je Džo Bonano poznat pod imenom “Džo Banana”, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu “pet porodica” koje su se bavile organizovanim kriminalom.

2003. godine – Potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović izabran je za predsednika Crne Gore. Drugi predsednički mandat osvojio je na izborima 6. aprila 2008, a treći 2013. godine.

2004. godine – Umro je Fil Gerš jedan od najpoznatijih holivudskih agenata, koji je decenijama zastupao vodeće holivudske zvezde, uključujući Hemfrija Bogarta, Dejvida Nivena i Džejmsa Mejsona.

2006. godine – Umro je Flojd Paterson nekadašnji svetski šampion u teškoj kategoriji, koji je 1956. godine u 21-oj godini nokautirao Arčija Mura i tako postao najmlađi bokser koji je ikada stekao tu titulu.

2008. godine – Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova dobila je Koalicija za evropsku Srbiju – Boris Tadić, koju predvodi Demokratska stranka.

2010. godine – Dejvid Kameron, lider Konzervativne partije, postao je novi britanski premijer nakon što je kraljica Elizabeta II prihvatila ostavku laburiste Gordona Brauna, dotadašnjeg premijera.

2013. godine – Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina ranjeno tokom izbornog dana u Pakistanu. Izbori u Pakistanu održani su pored upozorenja talibana, koji izbore smatraju neislamskim, da će bombaškim i oružanim napadima širom zemlje upozoravati birače da ne glasaju kako bi izbegli krvoproliće.

10/05/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments