Kacuko Saruhaši: Prva žena koja je doktorirala hemiju na Univerzitetu u Tokiju

22/03/2018 09:47

Kacuko Saruhaši: Prva žena koja je doktorirala hemiju na Univerzitetu u Tokiju

Na današnji dan 1920. godine rođena je Kacuko Saruhaši, japanska hemičarka koja je ostavila veliki trag u nauci, ali i celom čovečanstvu.

Kacuko je rošena 29. septembra 1920. godine u Tokiju. Nakon završetka Imperijalnog ženskog naučnog koledža, Kacuko se pridružila Institutu za meteorološko istraživanje, radeći u gemohemijskog laboratoriji. Počela je da istražuje nivo ugljen dioksida. Tri godine kasnije, 1953. godine doktorirala je hemiju na Univerzitetu u Tokiju i postala je prva žena koja je to uradila u istoriji Japana.

Kacuko Saruhaši i radioaktivnost

Nakon što je SAD izvršio nuklearna testiranja 1954. godine na ostrvu Bikini, japanska vlada je zamolila geohemijsku laboratoriju da isprati radioaktivnost morske vode i atmosfere. Saruhašijeva je otkrila da je od testiranja potrebno 1,5 godina da radioaktivnost dođe do Japana.

Do 1964. godine, nivoi radioaktivnosti u zapadnom i istočnom severnom Tihom okeanu su se pomešali, a do 1969. tragovi radioaktivnosti proširili su se kroz ceo Pacifik. Ovo je bilo prvo istraživanje efekata radioaktivnosti i dokaz da se radioaktivnost širi celim svetom.

Saruhašijeva je preminula 29. septembra 2007. godine od komplikacije upale pluća, u 87. godini života.

22/03/2018 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments