Na današnji dan – 18. jun

17/06/2023 20:00

Na današnji dan – 18. jun

Dogodilo se na današnji dan – 18.6.

1155. godine – Papa Hadrijan IV krunisao je nemačkog kralja Fridriha I Barbarosu za rimsko-nemačkog cara.

1429. godine – Francuska vojska, pod vođstvom Jovanke Orleanke i vojvode od Alensona, napala je i potukla kod Patea engleske trupe koje su se povlačile posle neuspele opsade Orleana.

1583. godine – U Londonu je izdata prva polisa životnog osiguranja u svetu.

1769. godine – Rođen je britanski političar Robert Stjuart, vikont Kaslrej. Kao ministar spoljnih poslova (1812-1822. godine) bio je, uz austrijskog kancelara Meterniha, ključna ličnost u koaliciji protiv francuskog imperatora Napoleona Bonaparte. Nakon Napoleonovog pada podržao je politiku Svete Alijanse.

1812. godine – Kongres SAD usvojio je deklaraciju o objavi rata Velikoj Britaniji (Drugi rat za nezavisnost).

goncarov

Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana “Oblomov”

1812. godine – Rođen je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, koji je sjajnim stilom opisao stagnaciju, mrtvilo i dekadentnost ruskog plemstva polovinom 19. veka. Atmosferi apatije i besmisla koja je obuzela rusko plemstvo, suprotstavio je sve snažniji prodor vitalnih duhova mladog građanstva. Ime Oblomov glavnog junaka drugog dela istoimenog romana-trilogije i pojam “oblomovština” postali su sinonimi za apatiju i bezvoljnost. Izvrsnim stilsko-jezičkim i psihološkim postupkom u oblikovanju glavnog junaka, prirodnim dijalogom, mnoštvom detalja koji stvaraju atmosferu i dopunjuju osnovnu poruku dela dočarao je stanje duha karakteristično za visoke krugove ruskog društva njegovog vremena. Ostala dela: romani “Obična priča”, “Ponor”, eseji “Milion grčeva”, “Bolje ikad nego nikad”, “Uspomene o Belinskom”, putopis “Fregata Palada”.

1815. godine – U bici kod Vaterloa u Belgiji udružene britanske i pruske trupe pod komandom britanskog i pruskog vojskovođe Velingtona i Blihera potukle su Napoleona Bonapartu.

1817. godine – U Londonu je otvoren most Vaterlo preko reke Temze.

1853. godine – U Beču je umro pesnik Branko Radičević, najznačajniji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti. Bio je pristalica reforme jezika Vuka Karadžića, a pesničkim slobodama označio je prodor u novu epohu srpske poezije (“Đački rastanak”, “Tuga i opomena”). Njegovi posmrtni ostaci su 1883. godine preneti na Stražilovo.

1868. godine – Rođen je mađarski admiral Mikloš Horti de Nađbanja. Bio je na čelu konzervativnih snaga koje su ugušile revoluciju u Mađarskoj posle Prvog svetskog rata, a od 1920. do 1944. godine vladao je Mađarskom kao regent na čelu fašističkog režima sprovodeći teror.

1881. godine – Rusija, Austrija i Nemačka potpisale su tajni savez “Liga tri cara” na tri godine.

1882. godine – Rođen je bugarski revolucionar i državnik Georgi Dimitrov, jedan od osnivača i lider Komunističke partije Bugarske, prvi premijer zemlje posle Drugog svetskog rata. Bio je generalni sekretar Kominterne od 1935. godine do njenog ukidanja 1943. godine.

1884. godine – Rođen je francuski političar Eduar Dalađe. Između dva svetska rata tri puta je bio premijer. Sa britanskim premijerom Nevilom Čemberlenom potpisao je sa Adolfom Hitlerom Minhenski sporazum kojim je otvoren put nacističkoj agresiji u Drugom svetskom ratu.

maksim gorki

Maksim Gorki

1936. godine – Umro je ruski pisac i utemeljivač socijalističkog realizma, Aleksej Maksimovič Pješkov, poznat kao Maksim Gorki. Nakon 1917. godine, kritikujući postupke sovjetskih vlasti, polemisao je s vođom Oktobarske revolucije Vladimirom I. Lenjinom i drugim čelnicima boljševičkog vrha.

1940. godine – Francuski general Šarl de Gol uputio je iz Londona čuvenu radio poruku Francuzima u kojoj je sebe proglasio liderom “Slobodne Francuske”, a Francuze pozvao na otpor okupaciji od strane nacističke Nemačke.

1940. godine – Nemci su u Drugom svetskom ratu zauzeli francusku luku Šerbur.

pol makartni

Pol Makartni

1942. godine – Rođen je engleski muzičar Pol Makartni, član “Bitlsa”, jedne od najpopularnijih rok grupa u 20. veku.

1953. godine – Proglašena je Republika Egipat, a za predsednika je izabran general Mohamed Nagib, vođa pobune kojom je 1952. godine zbačen kralj Faruk.

1968. godine – Britanski Dom lordova odbacio je odluku laburističke vlade o sankcijama protiv režima bele manjine u Rodeziji.

1975. godine – Princ Fejsal Musaid javno je pogubljen u Rijadu zbog ubistva kralja Saudijske Arabije Fejsala u martu 1975. godine.

1979. godine – Lider SSSR-a Leonid Brežnjev i predsednik SAD Džimi Karter potpisali su u Beču sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja SALT 2.

1983. godine – Sali Rajd postala je prva Amerikanka koja je poletela u svemir kao član posade šatla “Čelindžer”.

1993. godine – Savet bezbednosti UN odobrio je slanje 7.600 pripadnika mirovnih snaga (“plavih šlemova”) u šest gradova u Bosni i Hercegovini.

1995. godine – Snage bosanskih Srba oslobodile su poslednje od 372 pripadnika mirovnih snaga u Bosni (Unprofor) koje su držali kao taoce od kraja maja, nakon napada aviona NATO-a na srpske položaje u okolini Pala.

1996. godine – Benjamin Netanjahu postao je najmlađi premijer u istoriji Izraela posle izborne pobede desne koalicije.

1996. godine – Savet bezbednosti UN ukinuo je zabranu izvoza teškog naoružanja bivšim jugoslovenskim republikama. Embargo na izvoz oružja bivšoj Jugoslaviji uveden je u septembru 1991. godine.

1997. godine – Lidera Crvenih Kmera Pola Pota zarobila je grupa njegovih bivših sledbenika i osudila na doživotnu robiju. Smatra se da je Pol Pot odgovoran za smrt više od dva miliona kambodžanskih civila.

2000. godine – Eritreja i Etiopija potpisale su u Alžiru sporazum o prekidu vatre kojim je okončan dvogodišnji rat te dve zemlje.

2000. godine – Savet bezbednosti UN potvrdio je da je Izrael okončao 22-godišnju okupaciju južnog Libana.

2001. godine – Oko 30.000 pripadnika sirijske vojske napustilo je Bejrut, nakon 25 godina prisustva u Libanu. Sirija je pozvana u Liban 1976. godine u sklopu arapskih mirovnih snaga koje su imale zadatak da uguše građanski rat u toj zemlji.

2002. godine – Premijer Slovenije Janez Drnovšek posetio SR Jugoslaviju. To je prva poseta jednog visokog funkcionera te države nakon raspada bivše Jugoslavije, pre više od deset godina.

2002. godine – U eksploziji bombe, koju je aktivirao palestinski bombaš-samoubica, u prepunom autobusu u Jerusalemu (Izrael), poginulo 19, a povređeno više od 50 osoba.

2004. godine – Evropski savet odlučio je u Briselu da Hrvatskoj dodeli status zvaničnog kandidata za članstvo u EU.

2010. godine – Umro je portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago, autor romana “Jevanđelje po isusu Hristu”, “Slepilo”, “Sedam Sunaca i Sedam Mesečina” i “Godina smrti Rikarda Reiša”.

17/06/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments