Na današnji dan – 15. jul

14/07/2022 20:00

Na današnji dan – 15. jul

Dogodilo se na današnji dan – 15.7.

1099. godine – Krstaši su u Prvom krstaškom ratu osvojili Jerusalim i razorili ga. Grad je posle rimskog razaranja 70. godine obnovio rimski car Hadrijan i pretvorio ga u rimsku vojnu koloniju, a 638. došao je pod vlast Arapa i postao muslimansko sveto mesto. Arapi su ga ponovo osvojili 1187. godine.

1291. godine – Umro je nemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca. Po dolasku na presto (1273. godine) dao je članovima svoje familije u posed Austriju, Štajersku, Kranjsku, Korušku i Tirol, koje su postale habsburške nasledne zemlje. Time je udario temelje moći habsburške monarhije.

1410. godine – Litvansko-poljski kralj Vladislav II Jagjelo pobedio je, uz pomoć čeških najamnika, Nemački viteški red (Tevtonski red) u bici kod Tanenberga, nakon čega je proširio poljsko-litvansku državu.

"Čas anatomije" - jedna od najpoznatijih dela Rembranta

“Čas anatomije” – jedna od najpoznatijih dela Rembranta

1606. godine – Rođen je holandski slikar Harmens van Rijn Rembrant, jedan od najvećih majstora u istoriji slikarstva. Uradio je oko 650 uljanih slika, oko 300 gravira i oko 2.000 crteža, uključujući remek dela kao što su “Noćna straža”, “Izgubljeni sin”, “Čas anatomije doktora Tulpa”.

1795. godine – Marseljeza je zvanično prihvaćena za himnu Francuske.

1865. godine – U Dablinu je rođen britanski političar i novinski magnat Alfred Nortklif, vlasnik i jedan od osnivača listova “Daily Mirror”, “Daily Mail” i “The Times”. Ujedinjavanjem više listova i časopisa osnovao je 1905. godine “Ašociated Newspaper”, koja je u narednih dvadest godina bila najuticajniji novinski koncern u Evropi.

1869. godine – Francuz Ipolit Mež Muri patentirao je margarin.

Antoan Čehov

Anton Čehov

1904. godine – Umro je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najznačajnijih pripovedača i dramskih pisaca u ruskoj i svetskoj književnosti. Kao dramski pisac smatra se nenadmašnim majstorom atmosfere i dijaloga. Njegove drame i danas su na repertoarima svetskih pozorišta (“Galeb”, “Tri sestre”, “Višnjik”).

Pročitajte i: Najzanimljiviji citati Antona Pavloviča Čehova

1918. godine – Opštom ofanzivom snaga Osovine pod komandom nemačkog generala Eriha fon Ludendorfa počela je druga bitka na Marni u Prvom svetskom ratu. To je bio poslednji pokušaj Nemačke da nadvlada savezničke snage na zapadnom frontu.

1929. godine – Umro je austrijski pisac Hugo fon Hofmanstal, koji se proslavio kao autor libreta za opere Riharda Štrausa. Najpoznatija dela: “Kavaljer s ružom”, “Arijadna na Nasosu”, “Žena bez senke”.

1937. godine – Pušten je u saobraćaj kanal Moskva-Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5 a širok 85 metara, čime je regulisana reka, a grad Moskva postao je luka povezana sa pet mora.

1941. godine – U bici kod Orše u Drugom svetskom ratu, sovjetska vojska prvi put je upotrebila plotunsko raketno oružje, popularno nazvano “kaćuša”.

1958. godine – Američke snage iskrcale su se u Libanu i intervenisale na zahtev predsednika Kamija Šamuna, omogućivši mu da se ponovo kandiduje za šefa države.

1968. godine – Uspostavljen je prvi direktni putnički avio-saobraćaj između SAD i SSSR. Na liniji Moskva-Njujork počeli su da lete avioni “Aeroflota” i “Pan Amerikena”.

1974. godine – Na Kipru je vojnim udarom grupe grčkih oficira u Nacionalnoj gardi, pristalica pripajanja Grčkoj, oboren predsednik Makarios, a vlast je preuzeo Nikos Sampson, bivši lider EOK-e. Arhiepiskop Makarios je privremeno napustio Kipar.

1975. godine – Sovjetski i američki vasionski brodovi “Sojuz 19” i “Apolo 18” lansirani su u orbitu oko Zemlje, u okviru zajedničkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1983. godine – U napadu jermenskih terorista na prostorije turske vazduhoplovne kompanije na pariskom aerodromu “Orli”, šest ljudi je poginulo, a 48 ranjeno.

1992. godine – U organizaciji Građanskog saveza Srbije i Centra za antiratnu akciju ispred Savezne skupštine u Beogradu održan je protestni skup protiv diskriminacije i pretnje pripadnicima drugih nacionalnosti pod nazivom “Žuta traka”. Neposredan povod za akciju bilo je prisilno iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

1995. godine – Vojska Šri Lanke okončala je najveću ofanzivu od 1987. godine protiv tamilskih pobunjenika, tokom koje je poginulo najmanje 300 ljudi.

1997. godine – U Majami Biču na Floridi ubijen je Đani Versače, italijanski modni kreator, jedna od najpoznatijih ličnosti iz sveta mode krajem 20. veka.

1999. godine – Nakon ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, u Prištinu je stigao šef civilne administracije UN Bernar Kušner, a vojni zvaničnici proglasili su Kosovo jednim od najopasnijih mesta na svetu zbog velikog broja mina koje su postavile sve strane u ratu.

2000. godine – Zimbabve je ponovo zakonom uredio status crnih seljaka na farmama koje su posedovali belci u svih osam provincija.

2003. godine – Umro je Hjum Kronin, brodvejski i holivudski glumac koji se prvi put na filmu pojavio 1943. godine u Hičkokovoj “Senci sumnje”, a kasnije i u drugim filmskim ostvarenjima kao što su “Poštar uvek zvoni dvaput”, “Dvanaest besnih ljudi” i “Čaura”.

2004. godine – Bivši ministar finansija Ruande Emanuel Ndindabahizi osuđen je na doživotnu robiju zbog učešća u genocidu 1994. godine.

2005. godine – Veće Okružnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu pripadnika paravojne formacije “Osvetnici” (Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića) na ukupno 75 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 građana muslimanske nacionalnosti iz mesta Sjeverin 1992. godine.

14/07/2022 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments