Univerzalni izvor umora

07/03/2016 12:17

Univerzalni izvor umora

Da li vam se dešavalo da se osećate umorno – naizgled bez ikakvog razloga? Naspavali ste se, odmorili, ali se ipak osećate potpuno savladano umorom.

Umor ne mora uvek biti posledica manjka sna – on je povezan i sa nedostatkom minerala u našem organizmu.

Naime, svakoj ćeliji u našem telu potrebna je određena količina magnezijuma kako bi organi mogli da pravilno funkcionišu.

Upravo zbog toga nedostatak magnezijuma čini da se osećamo umorno, tromo, pospano, ne možemo da se skoncentrišemo i jednostavno – teško nam je da budemo aktivni.

Magnezijum pomaže u radu metaboličkih procesa, koji uključuju oslobađanje energije iz hrane i njegovog prenosa kroz telo, a učestvuje i u stvaranju proteina.

Posebno je magnezijum potreban trudnicama, ali i majkama sa malim bebama tokom perioda dojenja i intenzivnog rasta. Osim toga, veće količine magnezijuma potrebne su i sportistima, kao i osobama sa bolesnim srcem.

Kada nema dovoljno magnezijuma, telo će vas obavestiti sledećim simptomima: glavobolja, migrena, umor, vrtoglavica, pospanost, nervoza, razdražljivost, bolovi u mišićima i grčenje, gubitak apetita.

S obzirom na to da organizam ne može sam da proizvede magnezijum, potrebno je unositi ga kroz hranu i piće, a prosečna dnevna potreba odraslog čoveka za magnezijumom je od 300 do 400 mg – koliko se nalazi u tri do četiri decilitra prirodne mineralne vode koja sadrži magnezijum.

Veoma je važno i jesti hranu bogatu magnezijumom, kao što je na primer: zeleno lisnato povrće (spanać, blitva), orašasti plodovi (bademi, susam, brazilski oraščići, orasi), semenke bundeve i suncokreta, paprika, smokva, banane.

07/03/2016 12:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments