Zdravstveni benefiti meda za koje sigurno niste znali!

25/02/2023 09:21

Zdravstveni benefiti meda za koje sigurno niste znali!

Uz to što je prirodni zaslađivač, med dorpinosi zdravlju celog organizma, čini kožu sjajnom i elastičnom i daje nam energiju. U nastavku otkrijte najveće zdravstvene benefite ove namirnice.

Uklanja kašalj

Otkriveno je da med ima jednako dejstvo na kašalj kao dekstrometorfan-antitusivni lek koji je jedan od aktivnih sastojaka mnogih lekova za kašalj i prehladu. Med formira sloj  na grlu koji umanjuje iritaciju, koja dovodi do kašljanja. Dve kašike meda pred spavanje sprečiće napade kašlja u toku noći.

Reguliše nivo holesterola

Jedna studija sprovedena u Dubaiju upoređivala je krvnu sliku učesnika koji su uzimali suplemente glukoze, sa onima koji su konzumirali 250 ml vode sa 75 g prirodnog meda 15 dana. Pokazano je da je grupa koja je konzumirala med smanjila nivo “lošeg”, a povećala nivo “dobrog” holesterola.

Hrani kožu

Zbog molekula šećera koji zadržavaju vodu u koži, med je idealna namirnica za negu. Čini kožu elastičnom i sjajnom.

Bori se sa aknama

Zahvaljujući antibakterijskom dejstvu, med smanjuje upale izazvane aknama i ubrzava njihovo nestajanje sa kože.

Leči opekotine

Jedna studija pokazala je da med ubrzava zaceljivanje kože nakon opekotina. U pitanju su kako manje opekotine usled dodira sa vatrom ili vrućim predmetom, tako i opekotine od sunca.

Reguliše nizak nivo šećera u krvi

Med podiže i održava nivo glukoze u krvi bolje od na primer saharoze ili maltodekstrina. Prema istraživanjima, med sprečava pojavu hiperglikemije nakon konzumiranja velike količine ugljenih hidrata i proteina posle vežbanja.

Uklanja perut

Med se bori protiv seboreje, peruti i dermatitisa, jer ima antigljivična svojstva i hrani skalp. Kašiku meda sa malo tople vode umasirajte u skalp, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite.

Prirodna kupka

Med može da se koristi kao kupka, jer hrani kožu i uklanja bakterije koje mogu da izazovu pojavu akni i bubuljica. Pomešajte dve kašike meda sa kašikom maslinovog ulja  i time operite telo.

25/02/2023 09:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments