Popularnost kafe u svetu: Gde se najviše pije, gde je najskuplja?

21/11/2016 13:28

Popularnost kafe u svetu: Gde se najviše pije, gde je najskuplja?

Kafa je definitivno jedan od omiljenih napitaka velikog broja ljudi širom sveta, ali ipak ima država i naroda koji je jednostavno više ili manje konzumiraju.

Upravo u skladu sa tim koliko je popularna u nekom delu sveta i koliko je dostupna – zavisi i cena kafe u tim državama.

Pročitajte i: Prestali ste da pijete kafu? Ovo su posledice!

Baš cenama i popularnosti kafe širom sveta bavila se i britanska kompanija “Service Partner ONE” koja je na osnovu istraživanja objavila i dokument pod nazivom “Indeks cena kafe”.

kafa srce solja

Na osnovu ovog dokumenta ustanovljeno je koliko košta kafa u zemljama sveta i koliko se kafe popilo u proseku za 2016. godinu.

Cena kafe širom sveta

Cena ovog napitka, prema dokumentu britanske kompanije “Service Partner ONE”, širom sveta varira od 0,98 evra po šoljici, pa do 3,40 evra – u proseku.

Pročitajte i: Potrošnja kafe – da li ćemo uskoro popiti svu kafu na svetu?

Najniža cena kafe definitivno je u Rio de Žaneiru, dok je Cirih najskuplji grad za ispijanje ovog napitka po šoljici u proseku za 2016. godinu, na osnovu cena kafe koja se konzumira u kući, kancelariji, kafićima i Starbaksu, kao jednom od najpopularnijih lanaca kafića u svetu.

starbaks-kafa

Kafa u Starbaksu širom sveta

Svoju popularnost Starbaks naplaćuje izgleda mnogo više nego drugi, pa je upravo kafa u ovim kafićima najviša. Tako je u Rio de Žaneiru i Sao Paulu u Brazilu najniža cena kafe ovog brenda, gde košta u proseku 1,41 evro, dok je u švajcarskim gradovima – Ženevi, Bernu, Bazelu i Cirihu – definitivno najviša, gde košta 5,76 evra.

Pročitajte i: 7 znakova da ste preterali sa kafom!

Popularnost kafe širom sveta

Kada se govori o količini kafe koja se konzumira na godišnjem nivou, najmanje kafe se popije u vijetnamskom gradu Hanoju, gde se po stanovniku popije 0,4 kilograma kafe u toku jedne godine, a najviše kafe popiju stanovnici finskog grada Helsinkija, gde jedan stanovnik u proseku popije 9,6 kilograma kafe u toku samo jedne godine.

Istraživanje nije uključilo države Balkana, Bliskog istorka, Rusije i Afrike.

21/11/2016 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments