Šta znamo o kukuruzu?
Povezane objave
Sezona kukuruza je pred nama! Koliko znamo o ovoj namirnici i na koji način utiče na zdravlje organizma?
Kukuruz ne možete da ne volite! Kuvan ili pečen, kokice ili šećerac u zrnu, kukuruz je namirnica koju mnogi konzumiraju i obožavaju.
Priča o kukuruzu
Priča o kukuruzu potiče od davnina. Naime, kukuruz su konzumirali i drevni narodi iz južne Amerike.
Postojbina kukuruza je Meksiko, a u Evropu ga je doneo Kristofer Kolumbo.
Savršen ukus kukuruza doveo ga je do popularnosti koja je sve brže rasla, pa se tako njegova upotreba proširila i na teritoriju Francuske, Italije, Balkana i Turske.
Prema statističkim podacima, kukuruz se najviše proizvodi i konzumira u Sjedinjenim Američkim Državama, dok se u Kini proizvodi više od pirinča.
Pogledajte i: U kojim zdravim namirnicama uživamo i tokom avgusta?
U pitanju je veoma isplativa biljka, jer su svi njeni delovi iskoristivi. Kukuruz je deo velikoj broja različitih proizvoda. Zbog njegovih iskoristivih delova i svojstava koriste ga prehrambrena, farmaceutska, tekstilna i hemijska industrija.
Postoji više različitih vrsta kukuruza, od kojih je najslađi šećerac, dok se kokice mogu dobiti isključivo od kokičara.
Kukuruz je žitarica bogata ugljenohidratima, vlaknima, a sadrži i vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.
Kada je kukurz zreo, njegova zrna su šuna i gusta, dok je kraj na kojem je pričvršćen za biljku sočan i jarke boje. Čuva se u hladnjaku, kako visoke temperature ne bi uticale na pretvaranje šećera u skrob.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*