Svakodnevno konzumiranje male količine alkohola sprečava demenciju?

12/09/2017 14:56

Svakodnevno konzumiranje male količine alkohola sprečava demenciju?

Američki naučnici tvrde da nekoliko alkoholnih pića nedeljno može da spreči demenciju i kognitivna oštećenja u starijoj životnoj dobi.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija analizirali su navike kada je piće u pitanju kod 1344 ispitanika od 1984. do 2013. godine, odnosno dok nisu navršili 80 godina, kako bi procenili koliki uticaj alkohol ima na mozak.

“Važno je istaći da je samo nekolicina ispitanika pila veće količine alkohola, tako da naša studija ne pokazuje rezultate šta mnogo alkoholnog pića čini kognitivnom zdravlju na duge staze”, objašnjeno je u studiji. Tačnije, dugoročno konzumiranje velike količine alkohola može da uzrokuje demenciju.

Studija je uključivala tri alkoholna pića dnevno za odrasle žene i muškarce preko 65 godina, odnosno četiri alkoholna pića dnevno za muškarce ispod 65 godina.

Kognitivno zdravlje ispitanika proveravano je na svake četiri godine, a pokazano je da su oni ispitanici koji su pili male količine alkohola na dnevnom nivou doživeli 85. godinu života, bez tragova demencije, za razliku od potpunih antialkoholičara.

Naučnici su takođe istakli da njihova studija ne sugeriše da “odgovorno” pijenje povećava životni vek niti da blagotvorno deluje na kognitivno zdralje. Ipak, konzumacija alkoholnih pića, naročito vina, povezana je s manjom konzumacijom cigareta i boljim celokupnim zdravljem organizma.

12/09/2017 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments