Koje voćke sadrže najviše pesticida?

03/07/2018 14:12

Koje voćke sadrže najviše pesticida?

Ukoliko sami ne uzgajate voće i povrće, verovatno se nalazite u neugodnoj situaciji kada je izbor pravog i zdravog voća i povrća u pitanju.

Mnoge biljke i plodovi tretirani su raznim pesticidima, insekticidima i fungicidima, kako bi ostvarile otpornost i nikle u velik i lep plod. Ali nije stvar u izgledu, nego u ukusu..

Povrće iz trgovina ne može da se poredi sa ukusom domaćeg paradajza i onog kupljenog na pijaci. Dodaci kojima se pospešuje rast i izgled biljke, može itekako uticati na zdravlje ljudi.

Ministarstvo poljoporivrede u Americi sprovelo je istraživanje koje pokazalo da 80 odsto namirnica ne sadrži pesticide, dok se avokado našao na prvom mestu sa manje od 1 odsto štetnih sastojaka. Na listi posle avokada slede kuzkuruz, ananas, kupus, špargla, dinje, kivi, patlidžan i luk.

Istraživanje Ministarstva poljoprivrede obuhvatilo je 38 hiljada plodova voća i povrća. Naime, rezultati su pokazali da najviše pesticida sadrže spanać, jagoda, nektarina, jabuka, grožđe, trešnje, breskve, paradajz, kruške, paprike i krompir.

Pesticide je najteže ukloniti sa ploda jabuke. Takođe, jagode mogu biti izuzetno opasne, zbog strukture koja zadržava veliku količinu pesticida, koji se teško uklanja.

Pesticidi su opasni po zdravlje ljudi, jer su mnogi kancerogeni, drugi utiču na neplodnost, toksični su i mogu uticati na plod.

Kako ukloniti pesticide

Preporučljivo je uzgajati voće i povrće ili birati ono koje je uzgajano na ekološki način i koje ima sertifikat. Takođe, birajte plodove koji su najmanje tretirani zbog debele kore.

Ukoliko ste kupili povrće za koje niste sigurni da li je tretirano, detaljno ga operite i očistite mlakom vodom. Možete upotrebiti malo deterdženta i nakon toga dobro isprati.

Za sredstvo za uklanjanje pesticida potrebno vam je sledeće: 1 kašika soka od limuna, 2 kašike sode bikarbone i čaša vode. Sve izmešajte i napunite fajtalicu, zatim poprskajte plod i ostavite da odstoji 15 minuta, onda isperite.

03/07/2018 14:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments