Na današnji dan – 2. april

01/04/2023 20:00

Na današnji dan – 2. april

Dogodilo se na današnji dan – 2. 4.

742. godine – Rođen je franački kralj Karlo Veliki koji je od dolaska na presto 768. godine do smrti 814. godine proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije, i od Atlantika do Češke. Krunisan je za cara 800. godine.

1758. godine – Rođen je Džejms Monro, jedan od najaktivnijih političara u američkoj istoriji. Bio je predsednik SAD od 1817. do 1825. godine. Zajedno sa J.Q. Adamsom formulisao je “Monroovu doktrinu” kojom je proklamovana američka izolacionistička politika. Sudelovanjem u dva svetska rata i ulaskom u UN, SAD su napustile “Monroovu doktrinu”.

1791. godine – Ubijen Onore Gabrijel Riketi de Mirabo, francuski političar i književnik, najbolji govornik Francuske revolucije i jedan od glavnih zastupnika interesa trećeg staleža.

1792. godine – Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

Hans Kristijan Andersen

Hans Kristijan Andersen

1805. godine – Rođen je danski pisac Hans Kristijan Andersen. Svetsku slavu donele su mu pripovetke za decu, bajke među kojima su najpoznatije “Carevo novo odelo”, “Ružno pače”, “Snežna kraljica”, “Devojčica sa šibicama”.

Pročitajte i: Biografija Hansa Kristijana Andersena

Emil Zola

Emil Zola

1840. godine – Rođen je pisac Emil Zola, predvodnik naturalističkog pokreta u francuskoj književnosti, autor “Tereze Raken”, “Žerminala”, “Nane”. Značajnu ulogu Zola je imao u otkrivanju mahinacija najviših vojnih krugova u “Drajfusovoj aferi”. Otvorenim pismom 1898. godine predsedniku Francuske pod naslovom “Optužujem” u listu “L’oror”, doprineo je oslobađanju kapetana Alfreda Drajfusa, lažno optuženog za izdaju i osuđenog na doživotnu robiju.

Pročitajte i: Biografija Emila Zole

1860. godine – U Torinu se sastao prvi italijanski parlament.

1872. godine – Umro je američki pronalazač i slikar Semjuel F. B. Morze, tvorac telegrafa i telegrafske Morzeove azbuke.

1914. godine – Rođen je engleski filmski glumac Alek Ginis. Proslavio se filmovima “Nežno srce”, “Veliko očekivanje”, “Naš čovek u Havani”, “Lorens od Arabije”, “Pad Rimskog carstva”, “Doktor Živago”, a za ulogu u filmu “Most na reci Kvaj” dobio je Oskara.

1905. godine – Otvoren je železnički tunel ispod Alpa “Simplon” kojim je Švajcarska povezana sa Italijom.

1917. godine – Američki Kongres objavio je rat carskoj Nemačkoj.

1917. godine – Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske, u Solunu je počelo suđenje grupi oficira na čelu s pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, optuženi, za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra. Nad Apisom i dvojicom njegovih sledbenika izvršena je smrtna kazna streljanjem 26. juna. Ostali su osuđeni na zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije rehabilitovao je Apisa i njegove sledbenike u obnovljenom procesu 2. juna 1953. godine.

1940. godineNemačka vojska je okupirala Dansku i napala Norvešku.

1944. godine – Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu prešle reku Prut i ušle u Rumuniju.

1960. godineFrancuska je potpisala sporazum s Madagaskarom koji je time postao nezavisna država, nakon 64 godine francuske kolonijalne vladavine.

1965. godine – Umro je fiziolog Ilija Đuričić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1960. do 1965. godine i rektor Beogradskog univerziteta od 1950. do 1952. godine i od 1954. do 1956. godine. Napisao je veći broj eksperimentalnih naučnih radova o fiziologiji mišića, endokrinih žlezda, krvi, o anafilaksiji.

1974. godine – U Parizu je umro političar i državnik Žorž Pompidu. Bio je predsednik vlade od 1962. do 1968. godine. U junu 1969. godine izabran je za predsednika Francuske, pošto je Šarl de Gol podneo ostavku.

1974. godine – U Titogradu (Podgorica) osnovan je Univerzitet Crne Gore.

1979. godine – Zatvaranjem britanske vojne baze, Malta je stekla punu nezavisnost, čime je okončano gotovo 80 godina britanskog prisustva na tom ostrvu.

1981. godine – Predsedništvo SFRJ je proglasilo vanredno stanje na Kosovu zbog demonstracija albanskih studenata koje su počele 11. marta pod parolom “Kosovo-republika”.

1982. godine – Argentinske vojne snage iskrcale su se na Foklandska ostrva, britansku koloniju u Južnom Pacifiku koju su čuvala 84 britanska marinca. Vojnom intervencijom Britanija je polovinom juna ponovo preuzela Foklandska ostrva.

1999. godine – Vlasti u Beogradu preuzele su nezavisni Radio B92.

2003. godine – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović je podneo ostavku zbog afere izvoza oružja Vazduhoplovnog zavoda “Orao” iz Bijeljine u Irak koji je bio pod sankcijama UN, kao i zbog “špijunske afere u Republici Srpskoj”.

2005. godine – U Vatikanu je umro poglavar rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle Drugi. Nemački kardinal Jozef Racinger koji je uzeo ime Benedikt Šesnaesti, izabran je za novog poglavara rimokatoličke crkve.

2007. godine – Ministar kulture Makedonije Ilirijan Bekiri podneo je ostavku nakon pokušaja da zabrani predstavu „Tito: određeni dijagrami požude“, hrvatskog pisca Slobodana Šnajdera, u kojoj je bivši jugoslovenski lider Josip Broz Tito predstavljen kao ženskaroš i hedonista.

2012. godine – Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je ostavku posle afere oko doktorske disertacije za koju je ustanovljno da predstavlja plagijat. Mađarski univerzitet Zemelvajs poništio je ranije Šmitov doktorat o razvoju modernih Olimpijskih igara, pošto je utvrđeno da je veći deo njegove doktorske teze pokraden od drugih autora.

2013. godine – Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je istorijski sporazum o kontroli trgovine konvencionalnim oružjem o kome se raspravljalo više od sedam godina. Za Rezoluciju o kontroli trgovine oružjem u vrednosti 70 milijardi dolara godišnje glasale su 154 države, protiv su bile Sirija, Severna Koreja i Iran, a 23 uzdržane, među kojima Rusija, Kina i Indija. Sporazum ne može biti nametnut, ali se očekuje da transparentnost procesa prodaje ograniči ilegalne dogovore u ovoj oblasti trgovine.

01/04/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments