Back to homepage

Norveška

norveska-foto1

Norveška odnosno Kraljevina Norveška je ustavna monarhija. To je nordijska zemlja na zapadnom delu Skandinavskog poluostrva u severnoj Evropi. Graniči se sa Švedskom, Finskom i Rusijom. Norveška obala duž severnog Atlantika je poznata po fjordovima. Norveška ima izdužen oblik. Norveškoj pripadaju i arktičke ostrvske teritorije Svalbard i Jan Majen.

Ukupna površina Norveške je 324.220 km² od čega kopno čini 307.860 km² a more 16.360 km² i šesta je po veličini u Evropi.

Norveška se takođe naziva i Zemlja hiljadu fjordova kao i „Zemlja polarng sunca“. Najviši vrh u Norveškoj je Galdhopigen 2.469 m. Samo 2,28% tla je obradivo. Norveška ima najnepristupačniju i najrazuđeniju obalu na svetu. Ima 50.000 ostrva, što manjih, što većih. 99% elektične energijedobija iz hidroelektrana.

Znamenitosti Norveške

Norveška ima brojne prirodne i kulturne znamenitosti što 1996. godine doprinelo razvoju turizma. Norvešku najčešće posećuju turisti iz Švajcarske,Velike Britanije, SAD i Nemačke. Najprivlačnija su krstarenja po fjordovima,planinarenje i skijanje.

Preporučuju se posete gradovima Oslo, Bergen, Trodhaim, Tromso, kao i selu Flam,ostrvima Lofoten, Stavanger regiji, Alesundu i oblasti Sunmore.

Aurora Borealis

Aurora Borealis, poznata i kao Severna svetlost, jedan je od spektakularnih fenomena koji se mogu uočiti u Norveškoj. Do ove pojave dolazi kada se čestice pod električnim naponom koje emituje Sunce nađu u magnetnom polju Zemlje, a rezultat su predivni svetlosni zraci zelene boje.

aurora-borealis-norveska

Hurtigruten

Sistem brodova Hurtigruten je još od 1893. godine ključna veza između različitih uglova Norveške. Moderi brodovi prenose turiste, a glavna tura jeste od Bergena do Kirkenesa koja traje 12 dana i usput obilazi veliki broj zanimljivih luka.

hurtigruten

Gejrangerfjord

Gejrangerfjord pruža jedan od najboljih scenskih pogleda u Norveškoj. Postoje razne ture koje vode turiste u ove bajkovite predele, a pogled na okolne planine je nezaboravan.

gejrangerfjord

Spicbergen

Spicbergen je ostrvo u norveškom arhipelagu Svalbard. Ovu oblast su prvi naselili Vikinzi 1194. godine, a ponovo su je otkrili Holanđani tek 400 godina kasnije. Ovu oblast naseljavaju brojne životinjske vrste, među kojima su foke, kitovi, arktičke lisice, pa čak i polarni medvedi.

Gradovi koje morate posetiti u Norveškoj:

Pogledajte još