Na današnji dan – 21. mart

20/03/2023 20:00

Na današnji dan – 21. mart

Dogodilo se na današnji dan – 21. 3.

1556. godine – Kanterberijski nadbiskup Tomas Krenmer, spaljen je na lomači kao jeretik u vreme rimokatoličke reakcije kraljice Meri I. Kao glavni zastupnik verske reformacije u Engleskoj uveo je liturgiju i sastavio “Opšti molitvenik” na maternjem, engleskom jeziku.

Johan Sebastijan Bah

Johan Sebastijan Bah

1685. godine – Rođen je Johan Sebastijan Bah, na čijem delu se temelji nemačka muzička tradicija. Savremenici su ga cenili kao virtuoznog orguljaša, a vrednost njegovog muzičkog dela otkrivena je početkom 19. veka u doba muzičkog romantizma, naročito posle Mendelsonovog izvođenja Bahovog remek dela “Muke po Mateji” (1829. godine). U njegovom velikom opusu izdvajaju se i “Branderbuški koncerti” i zbirka od 48 preludija i fuga za klavir.

Pročitajte i: Biografija Johana Sebastijana Baha

1804. godine – Stupio je na snagu Napoleonov kodeks, francuski krivični i građanski zakon, kojim je car Napoleon I, tada “doživotni konzul”, reformisao pravosuđe.

1829. godine – U zemljotresu u Španiji je poginulo 6.000 ljudi.

1839. godine – Rođen je kompozitor Modest Petrovič Musorgski, član kompozitorske grupe “Velika petorica”, predstavnik ruske nacionalne muzičke škole. Najpoznatija dela: opera “Boris Godunov”, klavirska kompozicija “Slike sa izložbe”.

1871. godine – Kancelar Oto fon Bizmark otvorio je prvu sednicu Rajhstaga (parlament) novostvorenog Nemačkog carstva.

1884. godine – U Francuskoj su legalizovani sindikati.

1913. godine – Rođen je jugoslovenski književnik Ivan Goran Kovačić, autor poeme “Jama” (1943), potresnog dela o zločinima u Drugom svetskom ratu u kojima je i sam stradao. Poema “Jama” inspirisala je mnoge slikare, a muziku inspirisanu tim delom komponovao je Nikola Hercigonja.

1918. godine – Poslednjom nemačkom ofanzivom u Prvom svetskom ratu počela je druga bitka na reci Somi u Francuskoj.

1919. godine – Pod vođstvom komuniste Bele Kuna oborena je vlada u Mađarskoj i proglašena Sovjetska Mađarska Republika. Sovjetska vlada podnela je ostavku 1. avgusta, a vlast su preuzeli desni socijaldemokrati.

1945. godine – Britanski avioni su u Drugom svetskom ratu bombardovali sedište Gestapoa u Kopenhagenu, u kojem je poginulo više od 70 nemačkih nacista. Greškom su pogodili i francusku školu, gde je poginulo 86 dece i deset kaluerica.

1952. godineKvame Nkrumah je postao premijer Zlatne Obale (kasnije Gana), kao prvi Afrikanac južno od Sahare na položaju predsednika vlade.

1960. godine – U južnoafričkom gradu Šarpvilu ubijeno je 79 ljudi, a ranjeno više od 180 kada je policija otvorila vatru na mirne demonstaracije crnaca protiv rasističkog režima.

1960. godine – Rođen je brazilski automobilski as Airton Sena, trostruki prvak sveta u “Formuli 1” 1988, 1990. i 1991. godine. U Brazilu je imao status nacionalnog heroja i njegova pogibija u maju 1994. godine na stazi u Imoli, tokom trke za “Gran Pri San Marina”, doživljena je kao nacionalna tragedija.

1963. godne – Transferom 27 poslednjih zatočenika zatvoren je Alkatraz, po maksimalnoj bezbednosti čuven zatvor u zalivu San Franciska u kojem je nekada bio zatvoren gangster Al Kapone.

1975. godine – Privremeno vojno veće Etiopije na čelu s vođom pučista potpukovnikom Mengistom Haile Mariamom ukinulo je 3.000 godina staru etiopsku carevinu.

1991. godine – Na sednici Predsedništva SFR Jugoslavije postignut je dogovor da predsednici republika započnu pregovore o budućnosti savezne države. Prvi od ukupno šest takvih susreta održan je 28. marta u Splitu.

1991. godine – Zbog lošeg vremena i teškog dima od zapaljenih kuvajtskih izvora nafte, u Kuvajtu se srušio saudijski transportni avion. Poginuli su svi putnici u avionu 92 senegalska vojnika i šest Saudijaca, članova posade.

1997. godine – Predsednici Rusije i SAD Boris Jeljcin i Bil Klinton saglasili su se na samitu u Helsinkiju da smanje nuklearne arsenale svojih zemalja.

1998. godine – Kosovski Albanci održali su druge paralelne, nelegitimne parlamentarne i predsedničke izbore. Za predsednika nepriznate Republike Kosovo izabran je Ibrahim Rugova, najistaknutiji lider kosovskih Albanaca u borbi za nezavisnost Kosova od Srbije.

1998. godine – Umrla je ruska balerina Galina Sergejevna Ulanova, gotovo dve decenije vodeća u “Boljšom teatru” posle Drugog svetskog rata.

2002. godine – Papa Jovan Pavle II je prvi put javno saopštio da postoji veliki broj slučajeva seksualnog zlostavljanja maloletnika od strane katoličkih sveštenika, koje je optužio za gaženje zaveta i pridruživanje đavolu.

2003. godine – Južnoafrička Komisija za istinu i pomirenje označila je kraj svog rada. Komisija je osnovana 1995. godine da bi istražila kršenje ljudskih prava tokom aparthejda, u vreme vladavine bele manjine. Predsednik te Komisije, nadbiskup Dezmond Tutu je primorao vladu da na isplati 270 miliona dolara obeštećenja za 20.000 žrtava zločina u tom periodu.

2003. godine – Američke snage raketirale su palate iračkog predsednika Sadama Huseina i ključne državne institucije u Bagdadu. Poginulo je osam britanskih i četiri američka vojnika kada se helikopter srušio na iračkoj granici, kao prve žrtve iračkog rata na strani napadača.

2005. godine – U Parizu je umro komentator, novinar, jedan od osnivača beogradskog nedeljnika “Vreme” Stojan Cerović.

2006. godine – U Parizu je umro Bernar Lakost koji je više od 40 godina bio na čelu carstva Lakost, svetski poznatog po majicama sa znakom krokodila.

2009. godine – Na ulice Napulja izašlo je desetine hiljada ljudi kako bi odali poštu žrtvama mafije i zatražili da jug Italije više ne bude uporište organizanog kriminala.

2010. godine – U 91. godini umro je direktor operskog festivala u Bajrojtu Volfgang Vagner, unuk slavnog nemačkog kompozitora Riharda Vagnera. Čitav život posvetio je nasleđu svog dede, a čuveni festival vodio od 1951. do 2008. godine.

2014. godine – U Briselu su lideri EU potpisali politički deo sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom.

20/03/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments