Na današnji dan – 6. maj

05/05/2023 20:00

Na današnji dan – 6. maj

Dogodilo se na današnji dan – 6.5.

1237. godine – U manastiru Mileševa sahranjene su mošti Save Nemanjića (Svetog Save), prvog srpskog arhiepiskopa, koji je umro 27. januara 1235. godine u Velikom Trnovu (Bugarska). Turci su 1594. godine izvadili mošti i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

1527. godine – Vojska burbonskog vojvode Karla opustošila je i opljačkala Rim i pobila oko 4.000 njegovih stanovnika.

1626. godine – Holandski naseljenik Peter Minuit kupio je za bižuteriju u vrednosti od 25 dolara od Indijanaca ostrvo Menhetn, na kojem je kasnije izgrađen Njujork.

1757. godine – U Sedmogodišnjem ratu pruski kralj Fridrih II osvojio je Prag koji su branile austrijske trupe.

1758. godine – Rođen je jedan od vođa francuske revolucije Maksimilijande Robespjer, vođa jakobinaca i začetnik revolucionarnog terora.

1840. godine – Puštene su u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji od jednog i dva penija s likom kraljice Viktorije I.

Sigmund Frojd

Sigmund Frojd

1856. godine – Rođen je austrijski psihijatar Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize.

Pročitajte i: Biografija Sigmunda Frojda

1856. godine – Rođen je američki istraživač Edvin Piri. Vodio je prvu ekspediciju koja je 1909. godine stigla na Severni pol.

1861. godine – Rođen je indijski pisac i filozof Rabindrant Tagore, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. godine. Najznačajnija dela: “Gradinar”, “Gitandžali”, “Grupa priča”, “Zlatan čamac”.

1862. godine – Umro je američki pisac Henri Dejvid Toro, jedinstven pesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Dvogodišnje iskustvo usamljeničkog života u prirodi opisao je u knjizi “Valden, ili život u šumi”.

Mihailo Petrović Alas

Mihailo Petrović Alas

1868. godine – Rođen je srpski matematičar Mihajlo Petrović, poznat kao Mika Alas, osnivač beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije.

Pročitajte i: Biografija Mihajla Petrovića

1895. godine – Rođen je američki glumac italijanskog porekla Rudolf Valentino, zvezda i idol nemog filma (“Četiri jahača apokalipse”, “Šeik”, “Šeikov sin”, “Krv i pesak”).

1910. godine – Umro je Eduard VII, kralj Velike Britanije i Irske od januara 1901. godine. Nasledio ga je sin Džordž V.

Orson Vels

Orson Vels

1915. godine – Rođen je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Vels, dobitnik Oskara za životno delo 1971. godine. Njegov “Građanin Kejn” smatra se jednim od najboljih filmova u istoriji kinematografije (“Magbet”, “Otelo”, “Treći čovek”).

Pročitajte i: Najzanimljiviji citati Orsona Velsa

1919. godine – Na Versajskoj mirovnoj konferenciji Nemačkoj su oduzete kolonije u Africi.

1932. godine – Francuskog predsednika Pola Dumea u Parizu je ubio ruski emigrant.

1949. godine – Umro je belgijski pisac flamanskog porekla Moris Meterlink, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. godine.

1974. godine – Zapadnonemački kancelar Vili Brant podneo je ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Ginter Gijom bio istočnonemački špijun.

1979. godine – Na izborima u Austriji pobedila je Socijalistička partija Bruna Krajskog.

1981. godine – SAD su proterale sve libijske diplomate, tvrdeći da vlada Libije podržava međunarodni terorizam.

1991. godine – U Splitu su izbile demonstracije protiv JNA u kojima jeubijen vojnik Saško Gešovski.

1992. godine – Umrla je Marlen Ditrih, američka filmska glumica nemačkog porekla, legendarna “fatalna žena” (“Plavi anđeo”, “Šangaj-ekspres”, “Svedok optužbe”).

1993. godine – Skupština Republike Srpske na Palama odlučila je da se o Vens-Ovenovom mirovnom planu za Bosnu izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

1994. godine – Otvoren je tunel ispod Lamanša.

1996. godine – Vlada predsednika Gvatemale Alvara Arsua i vođe levičarske gerile su potpisali sporazum o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata.

1999. godine – Ministri inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemalja Zapada i Rusije (Grupa 8) dogovorili su se na sastanku u Bonu o principima za okončanje rata na Kosovu.

2000. godine – U blizini Nanta na jugu Francuske u izgorelom automobilu ’fiat uno’, pronađeno je telo paparaca Žan Pola Andansona, koji je poslednjih 10 godina fotografisao kraljevske porodice i filmske zvezde. On i njegov auto dovođeni su u vezu za saobraćajnom nesrećom u Parizu kada je poginula princeza Dajana i njen prijatelj Dodi El Fajed.

2004. godine – Sud u Libiji osudio je pet medicinskih sestara iz Bugarske i jednog palestinskog lekara na smrtnu kaznu (kasnije preinačena u doživotni zatvor), zbog optužbi da su namerno inficirali oko 400 libijske dece verusom HIV u pedijatrijskoj bolnici u Bengaziju. Nakon potpisivanja sporazuma sa EU i prikupljanja novca za odštetu porodicama zaražene dece, Libija je 24. jula 2007. godine oslobodila medicinske radnike, koji su odmah otputovali u Bugarsku gde su pomilovani.

2005. godine – Umro je Džoi Grant, legendarni umetnik “Diznija”, autor Kraljice-veštice u dugometražnom crtanom filmu “Snežana i sedam patuljaka”.

2012. godine – U Srbiji su održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori. Za predesdnika Srbije, u drugom krugu 20. maja, izabran je lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, a njegova partija je osvojila najviše mandata u republičkom parlamentu. Protivkandidat mu je bio lider Demokratske stranke (DS) i predsednik Srbije u dva mandata Boris Tadić.

2013. godine – Umro je Đulio Andreoti, italijanski premijer u više mandata i jedan od najuticajnijih italijanskih političara posle Drugog svetskog rata. Dominantna politička ličnost bio je do početka 90-tih kada je podneo ostavku.

05/05/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments