Na današnji dan preminuo je Luj XIV

01/09/2021 10:39

Na današnji dan preminuo je Luj XIV

Luj XIV, kralj Francuske iz dinastije Burbona preminuo je 1. septembra 1715. godine.

Luj rođen 1638., 23 godine nakonbraka njegovih roditelja Luja XIII i Ane Austrijske. Smatrali su ga božjim darom, pa je zbog toga kršten pod imenom Luj Djedone- što na francuskom znači bogom dan. Dobio je titulu Prvi sin Francuske, kao i tradicionalnu titulu dofena. Luj je bio potomak brojnih plemića, poput Marije Mediči i Habburgovaca.

Na vlast je došao 1643. godine, nekoliko meseci pre petog rođendana, a kao regent u njegovo ime, vladala je njegova majka ana Austrijska. Međutim, ona je predala vlast kardinalu Mazarenu. Nakon njegove smrti, 1661. godine, na presto dolazi Luj XIV.

Vladavina Luja XIV, poznatog i kao kralj sunce, te Veliki Luji, trajala je 73 godine i ujedno je i najduža vladavina u evropskoj istoriji. Ojačao je moć i uticaj Francuske u Evropi i uspešno je radio na stvaranju centralizovane države, u kojoj se vladalo iz prestolnice. Stvorio je modernu državu od tada rascepkane feudalne države.

Luj XIV je postao primer apsolutističkog vladara. Često mu se pripisuje fraza „Država to sam ja“, iako istoričari smatraju da su mu to verovatno prišili politički protivnici, kao stereotipan način potrde njegovog apsolutizma. Sasvim suprotno od toga, Luj je na samrti rekao „Ja umirem, ali država će uvek ostati“.

Luj XIV je preminuo od posledica gangrene, nekoliko dana pre njegovog sedamdeset i sedmog rođendana, a nasledio ga je praunuk, Luj XV, kada je imao samo pet godina.

01/09/2021 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments