Na današnji dan rođen je Luj XIV

23/08/2022 12:11

Na današnji dan rođen je Luj XIV

Luj XVI, kralj Francuske od 1774. do 1792. godine, rođen je na današnji dan 1754. godine.

Iako je njegov otac, Luj, delfin Francuske, bio prestolonaslednik francuskog kralja Luja XV, preminuo je 1765. godine, te je na presto, nakon smrti Luja XV, došao njegov unuk, Luj XVI u1774. godine. Četiri godine pre, Luj se ženi Marijom Antoanetom, ćerkom Marije Terezije. On je tada imao 15, a Marija 14 godina.

Početak njegove vladavine obeležen je pokušajima reforme Francuske, u skladu sa prosvetiteljskim idealima koji su uključivali ukidanje kmetstva i povećana tolerancija prema nekatolicima. Međutim, fransucsko plemstvo oštro se usprotivilo ovim odlukama kralja i uspeli su u tome da spreče reforme.

Luj je implementirao deregulaciju tržišta žitarica, što je dovelo do poskupljenja hleba, a u periodu loše žetve, Francuskom je vladala glad. Dugovi i finansijska kriza doprineli su tome da Luj postaje sve manje popularan. Pad Bastilje 1789. godine tokom nereda u Parizu bio je početak Francuske reolucije.

Četiri meseca nakon što je Francuska proglašena ustavnom monarhijom, Luj beži u Varenes i time je njegov kredibilitet duboko uzdrman. Proglašenje republike postalo je sve izvesnije.

Tokom rata Prve koalicije, Luj XVI je suspendovan i uhvaćen tokom pobune 10. augusta 1792. godine. Prva Francuska Republika proglašena je 21. septembra 1792. Luj XVI je na Nacionalnom konventu proglašen krivim za veleizdaju i pogubljen na giljotini 21. januara 1793. godine. On je bio jedini francuski kralj koji je pogubljen, a njegova smrt je okončala hiljadugodišnju neprekidnu francusku monarhiju.

23/08/2022 12:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments